Tatiana Radu
Expert Serviciul Strategie Cooperare Internationala, OSIM
“Actiunile care promoveaza importanta Proprietatii Industriale nu intra in competitie.”
Din punctul de vedere al OSIM, actiunile care promoveaza importanta Proprietatii Industriale nu intra intr-o competitie. Toate isi aduc contributia la constientizarea mediului de afaceri, in special asupra valorii Proprietatii Industriale. Evenimentul de astazi organizat de PRIAevents, si nu de o institutie cu atributii in domeniul Proprietatii Industriale, este un fapt remarcabil ce trebuie subliniat, si din acest motiv dorim sa felicitam echipa coordonata de Doamna Raluca Voivozeanu pentru eforturile deosebite depuse.
OSIM a facut si va face in continuare eforturi pentru acordarea de titluri de protectie cat mai puternice, si avem aici in vedere acele eforturi depuse pentru asigurarea calitatii in activitatea de examinare a cererilor de brevet, de marca si design. Consolidarea tuturor verigilor din lantul inovarii, de la cercetarea fundamentala la comercializare prezinta un deziderat a Uniunii Europene.
“O uniune a inovarii”- este strategia Uniunii Europene pentru creearea unui mediu favorabil inovarii, transformarii de produse si servicii care aduc crestere economica si locuri de munca.
Subscriind acestei strategii, OSIM si-a propus sa intensifice actiunile de constientizare a mediului de afaceri, a mediului academic, a mass-mediei, asupra importantei protectiei Proprietatii Industriale, dar mai ales asupra importantei valorifcarii titlurilor dobandite.
Punem accent pe protectia brevetelor in strainatate, pentru a atrage atentia ca in spatele fiecarei marci, exista un procedeu, un produs, o metoda, o instalatie care poate fi protejata. Aceasta intrucat, prin protective se ofera drepturi creatorului. Desigur, din cauza exegentei procedurilor, OSIM nu poate sa multumeasca pe toata lumea, dar isi vede de treaba si promoveaza importanta protectiei. Cei nemultumiti au inteles in final ca abordam aceasta atitudine tocmai din dorinta de a-i proteja.
Este important sa fie cunoscute cateva elemente esentiale: ce este proprietatea intelectuala; ce reprezinta drepturile de proprietate; de ce este esentiala proprietatea; unde protejam drepturile; unde gasim informatia; cum sprijina OSIM inovarea ingeneral si in special pentru IMM-uri.
Proprietatea Intelectuala se refera la creatii ale mintii, la inventii, opere literare si artistice, nume, imagini la marci si la design. Ea se imparte in doua categorii: proprietatea industriala si dreptul de autor -dreptul de proprietate intelectuala ce permite creatorului sau proprietarului sa beneficieze de pe urma muncii sale. Avem nevoie de un singur moment de inspiratie, pentru a crea, a avea o idee geniala. Dar creatorul pentru a pune aceasta idee pe hartie are nevoie de luni si ani. In acest sens va ofer un exemplu interesant : metoda de prindere numita „Velcro”, acel arici pe care il utilizam in prezent la adidasi, tenisi la genti, la haine etc. care a fost descoperita in 1941. Inventatorului, un inginer elvetian, i-au fost necesari 10 ani pana la protejarea brevetului de inventie. In toata aceasta perioada, a analizat cum scaietii din plimbarile pe camp si muntii Elvetiei se prindeau de hainele lui, a descopert ca acesti scaieti au mii de carligase care se prindeau de buclele tesaturilor. Aceasta idee i-a venit atunci de a creea un dispozitiv de prindere.
De ce si-a protejat descoperirea? Pentru ca a dorit sa aiba siguranta ca se poate bucura de beneficiile muncii lui, ca nimeni nu poate sa fure produsul, sa il comercializeze, sa il exploateze fara acordul creatorului, fara acordul inventatorului. Iata cat de bine este inteles acest drept de a iti proteja, de a avea un document emis de stat, care sa iti confere aceea siguranta ca poti sa obtii beneficii si ca poti demonstra cine este proprietatrul si cui poti sa dai dreptul de a utiliza solutia tehnica, marca sau design-ul.
Sper ca toate exigentele si eforturile OSIM sa fie intelese ca atare si sa elimine mentalitatea de „a nu mai breveta in Romania si de a merge in orice alta tara”. Sigur ca putem inregistra protectia si in alta tara daca avem comert, daca avem interese comerciale si economice intr-o anumita zona, dar este esentiala protectia din tara “mama”. Daca piata respectiva, oricare ar fi ea, nu este interesata de produsul nostru, ramanem cu protectia din Romania. Ne imbunatatim ceea ce am depus la OSIM si revenim cu o noua cerere, dar nu ne suparam ca am fost respinsi.
Importanta protectiei Proprietatii Intelectuale
– Proprietatea Intelectuala a fost recunsocuta industrial in conventia de la Paris, in conventia de la Berna inca din 1986;
– Drepturile de Proprietate Intelectuala au fost evidentiate in declaratia Universala a Drepturilor Omului in care, in art. 27, se evidentia ca fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale si materiale care decurg din orice creeare stiitifica, literara sau artistica al carui autor este.
De ce este esentiala protectia brevetului de inventie?
– este un mijloc de crestere economica, stimuleaza cresterea economica;
– ofera timp pentru transfer de tehnologie.
– este generator de profit prin exploatare;
– creeaza start-up-uri;
-favorizeaza creearea de noi locuri de munca, de noi ramuri de activitate ce imbunatatesc calitatea vietii.
Unde protejam drepturile de Proprietate Industriala?
– la oficiile nationale este pe teritoriul tarii respective.
– ex:In Romania la OSIM, in Bulgaria la Oficiul bulgar de brevete, in Ungaria la oficiul de bervete ungare etc.
– o cerere de brevetare este respinsa numai daca nu au fost indeplinite conditiile de inregistrare sau de brevetare.