Agrichim Fetești, compania fondată și administrată de omul de afaceri Viorel Nica, se află în proces de achiziție a 45 de hectare de teren arabil în localitatea Movila din Ialomița. Valoarea tranzacției, aflată acum la stadiul de comunicare a acceptării ofertei, se va ridica la 0,22 milioane de euro, ceea ce indică un preț mediu de 5.000 de euro pentru fiecare hectar.
„Lucram deja acest teren. Este o suprafață mare, avem cumpărați pivoți pentru irigat și dacă nu fac rost de bani iau alții terenul”, a explicat Viorel Nica.
Fermierul va finanța achiziția prin intermediul unei linii de credit dedicată investițiilor în terenuri arabile. Prețul terenurilor, ce vor fi cumpărate de la o persoană fizică română domiciliată în Franța, este considerat a fi cu 25% mai mare față de cotația medie loturilor necomasate din zona Movila, județul Ialomița.
„Este o suprafață mai mare așa că prețul este peste cel al pieței. Nu este o investiție mică, dar au venit străinii care vor să își facă loc între exploatațiile mari și în asolamentele cu irigatii”, a spus Viorel Nica.Achiziția celor 45 de hectare reprezintă un demers de securizare a investiției în fermă și nu un proces de extindere în condițiile în care Agrichim Fetești exploata deja aceste terenuri prin intermediul contractelor de arendă.Suprafața ce urmează a fi achiziționată acoperă 1,2% din totalul celor 3.500 de hectare exploatate de ferma cu sediul în localitatea Fetești din Ialomița.Proprietatea asupra terenurilor exploatate este prima condiție pentru investițiile în sisteme de irigații făcute în ferme. Fără terenuri în proprietate, fermierii se află în fața riscului de a pierde investițiile în îmbunătățiri funciare în condițiile în care terenurile își schimbă proprietarul.„Cine nu și-a luat măsuri de protecție pentru mentirea a apei în sol va avea de suferit”, a explicat Viorel Nica.
Fermele din sudul și estul României sunt în această vară în prim-planul exploatațiilor ce vor fi afectate de secetă, fenomen ce începe să dea primele semne de influență asupra producțiilor viitoare de porumb și floarea-soarelui.
Cea mai expusă cultură este cea de porumb în condițiile în care recolta va fi strânsă de pe câmp abia peste două luni.Evoluția negativă vremii în următoarele luni are potențialul de a tăia până la o tonă din productivitatea medie a porumbului la nivel de economie, iar un val de ploi are capacitatea de a aduce până la 0,84 tone/ha pentru această cultură.Scenariul negativ de productivitate arată un potențial de recoltă de 8,2 milioane de tone, iar cel pozitiv indică un volum de 12,8 milioane de tone.Piața terenurilor arabile din Ialomița pune la dispoziție o suprafață totală de circa 350.000 de hectare, aceasta fiind a treia cea mai mare piață județeană din sudul țării. Suprafața de teren arabil din Ialomița este depășită regional doar de cele din Călărași (410.000 ha) și Teleorman (454.000 ha).
Prețul terenurilor arabile românești a crescut de 25 de ori în ultimul deceniu cu un ritm de apreciere anual mediu de 40%, cel mai mare dintre 15 piețe strategice din agricultura mondială. Fermierii din Ialomița produc în medie 1 milion de tone de cereale și alte 200.000 de tone de semințe și boabe oleaginoase sezon de sezon.