BCE a cumparat obligatiuni emise de companii in valoare de 15 miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat săptămâna trecută achizițiile de obligațiuni emise de companii, în pofida atenuării turbulențelor de pe piețele financiare, astfel că totalul cumpărat în ultimele două luni a ajuns la 15 miliarde de euro, peste estimările analiștilor.

 

Săptămâna trecută, BCE a achiziționat obligațiuni emise de companii în valoare de 1,76 miliarde de euro, în timp ce ritmul achizițiilor de obligațiuni suverane a încetinit.

Banca Centrală Europeană a început în 8 iunie să cumpere obligațiuni emise de companii, în speranța că le va încuraja astfel să împrumute și să cheltuiască, o nouă încercare a BCE de a relansa o inflație extrem de scăzută în zona euro. De atunci, BCE a achiziționat lunar obligațiuni emise de companii în valoare de 7,5 miliarde de euro. Potrivit unor surse din interiorul BCE, cel mai probabil achizițiile de obligațiuni corporatiste vor începe într-un ritm lent urmând ca în lunile următoare să se accelereze în condițiile în care în mod normal lichiditatea tinde să scadă în perioada vacanțelor. Analiștii apreciază că adăugarea de obligațiuni emise de companii în programul de achiziții de active al BCE, în valoare de 1.740 miliarde de euro, se confruntă cu obstacole semnificative. Piața pentru astfel de obligațiuni are o valoare de 500 până la 600 miliarde de euro dar este în mare parte limitată la marile companii din Franța și Olanda. Iar aceste companii se bucură deja de un acces facil la credite, astfel că interesul lor în obținerea de finanțare ieftină ar putea fi unul limitat.

back to top