Brise Group, compania controlată de omul de afaceri Marius Bucur și unul dintre cei mai mari integratori de agribusiness din economia românească, a participat astăzi (20 iulie) la o licitație de grâu în Iordania.
Evenimentul arată interesul acestui operator local pentru acoperirea întregului lanț comercial de la originare la livrarea mărfii în piețele de destinație. Iordanienii au anulat însă licitația de astăzi pentru că prețurile pe care le-au primit din partea comercianților participanți au fost considerate prea mari. Competiția va fi reorganizată săptămâna viitoare.„Avem un interes pentru această piață, este una importantă pentru că plătește un premium față de alte piețe. Există un risc privind condițiile de calitate, dar noi, din fericire, avem un grâu bun”, a explicat Leo Lambrea, șeful diviziei de trading cu materii prime agricole al Brise Group. Participarea la o licitație publică într-o destinație strategică pentru exporturile românești de materii prime agricole este o premieră pentru Brise Group. Compania alimentată de capital local a fost până acum un jucător fără expuneri importante pe piețele de export de materii prime agricole, segment dominat de prezența marilor corporații multinaționale. Brise Group a exportat 60.000 de tone de porumb sezonul trecut, potrivit datelor de trafic din portul Constanța. Achizitorul de stat din Iordania, instituție care organizase o licitație pentru 100.000 de tone de grâu cu livrare în ianuarie/februarie 2016, a primit astăzi și alte oferte de grâu românesc, pe lângă cea înaintată de Brise Group. La licitația de astăzi au participat cu grâu produs local și elvețienii de la Ameropa și libanezii din grupul Maria (Agro-Chirnogi), potrivit datelor din mediul comercial internațional. Oferte au venit și din partea comerciantului ucrainean Nibulon, din partea singaporezilor de la Olam sau de la traderul Sarels. Lista completă a ofertelor de preț nu este disponibilă, singura informație fiind aceea că traderii au înaintat plicuri în care se aflau prețuri peste pragul de 204,4 dolari/tonă C&F (preț cu marfă livrată în portul de destinație).
Acesta a fost prețul pe care iordanienii l-au plătit în urmă cu trei săptămâni pentru o achiziție similară de grâu din piața internațională. Iordania este, tradițional, a doua cea mai importantă destinație de export pentru grâul românesc. Volumele exportate în Iordania sunt depășite doar de cele livrate în Egipt, un importator cu o cerere de zece ori mai mare față de cea a iordanienilor.Grâul românesc este poziționat în prim-plan pentru un volum de afaceri important în această destinație și în acest sezon.Iordania comandat până în prezent 350.000 de tone de grâu din noua recoltă, mai mult de două treimi din acest volum fiind cumpărat din România. Exporturile în Iordania au fost sezonul trecut (2015/2016 – iulie 2015/iunie 2016) o afacere în trei pentru piața românească. Cel mai mare furnizor de grâu românesc al iordanienilor în sezonul 2015/2016 a fost Cerealcom Dolj (410.000 tone), pe locul doi s-au clasat elvețienii de la Ameropa (210.000 de tone) și pe ultimul loc al podiumului au fost libanezii de la Agro-Chirnogi (130.000 de tone).Volumul total de 750.000 de tone livrat de furnizori români a acoperit două treimi din totalul volumului importat de Iordania sezonul trecut.
Iordania are importuri estimate la un nivel similar și în acest an de piață, respectiv 1,2 milioane de tone de grâu. Grâul de panificație românesc de export (FOB Constanța, 12%) avea astăzi un preț mediu de 149 euro/tonă, în scădere cu 1 euro/tonă fată de cotația de ieri.