Cel mai mare oraș al Transilvaniei, Cluj-Napoca, încearcă să atragă investitori cu ajutorul fondurilor UE pentru a deveni un Smart City, a declarat pentru New Europe Bruxelles, Emil Boc, primar al orașului și fost prim-ministru al României.
Luând cuvântul în cadrul unei conferințe privind construcția orașelor și regiunilor anterioare inteligente în luna februarie, Boc a descris planurile orașului Cluj-Napoca pentru transportul durabil și economisire a energiei. Scopul lor este „de a lucra în fiecare zi”, pentru a îndeplini cerințele de ale Uniunii Europene până în 2020, de a scădea cantitățile de carbon, inclusiv mobilitatea ecologică și transportul public, cat și conceptul de „cum vă gestionați modul de viață și calitatea vieții”, a spus el.
„În ceea ce privește mobilitatea verde, avem următoarele concepte. În primul rând, autobuze electrice, tramvaie noi, troleibuze electrice, procesul auto-sharing, folosirea mașinilor electrice în oraș, punându-le pe culoarele specifice cu autobuzele, astfel încât acestea vor avea posibilitatea de a merge în oraș pe culori separate, specifice pentru autobuze în scopul de a încuraja transportul electric „, a spus Boc, adăugând că intenționează de asemenea, folosind fonduri locale, să construiască o infrastructură pentru automobile electrice în oraș.
„În al doilea rând, este mersul cu bicicleta și pentru a avea un program de mers cu bicicleta, trebuie sa încurajam oamenii să folosească bicicletele în tot orașul”, a spus el.
„În al treilea rând, este reabilitarea blocurilor vechi de apartamente si clădirile vechi cu noua tehnologie verde. Așa că folosim banii europeni pentru a transforma fostele blocuri comuniste în clădiri noi, verzi „, a declarat fostul premier român.
„În al patrulea rând, ar fi o politică locală față de politica ecologică. Ceea ce vreau sa spun prin politica locală: Avem 50 la sută reducere de taxe în cazul în care vom construi o clădire verde, astfel încât stimulentul pentru investitori să înceapă de la început cu clădiri verzi, pentru a avea mai puține impozite”, a spus Boc.
El a spus că toate cele patru proiecte menționate mai sus au început deja și sunt în curs. „Dorim să creștem utilizarea banilor europeni. Acest exercițiu ar putea fi ultima șansă pentru România de a folosi bani europeni „, a declarat primarul din Cluj.
S-a lăudat că orașul său este mai avansat decât alte orașe din România. „Desigur, este foarte mult de muncă, dar am avansat. În România, Cluj-Napoca este capitala națională a domeniului IT și a capitalului național de inovare și aș spune cel mai inteligent oraș din România până în prezent „, a spus Boc.
„Este un efort național, dar depinde de capacitatea și posibilitățile fiecărui oraș. Noi avem avantajul de a avea experți și talente. Avem 100.000 de studenți în oraș. Avem o forță de muncă extrem de specializata în toate domeniile, dar mai ales în domeniul IT. Pentru noi, este ușor pentru că avem experți, capacitatea bugetului și cunoștințele necesare pentru a aduce bani în oraș. Nu toate orașele au aceeași capacitate „, a spus el.
Boc a declarat, ca orașul său inteligent „depinde în principal de administrația locală pentru a fi în măsură de a atrage diferite surse de investiții. Dacă vă bazați doar pe banii de la guvern, niciodată nu se va întâmpla „. El a declarat că fondurile UE sunt cea mai mare investiție în scopul de a stimula inovarea transportului ecologic și reabilitarea clădirilor pentru orașul său. Comitetul European al Regiunilor este mediator între interesele politicilor Bruxelles administrației publice locale și, a spus el, adăugând, „Oamenii au nevoie de soluții, nu povești”.
Sursa neweurope.eu