Chinezii au primit prima undă verde de la americani pentru a prelua Syngenta

ChemChina, unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică mondială, a primit astăzi undă verde pentru preluarea elvețienilor Syngenta din partea autorității americane ce monitorizează implicațiile investițiilor străine asupra securității naționale, au anunțat recent cele două corporații.

Acesta este primul pas pentru finalizarea tranzacției dintre ChemChina și Syngenta, o înțelegere evaluată la 43 miliarde de dolari. Unda verde dată de Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (Committee on Foreign Investment în the United States) risipește temerile anterioare privind potențialele implicații de securitate asupra economiei americane ale viitoarei tranzacții dintre chinezi și elvețieni. Aprobarea venită din partea acestei autorități americane era un pas critic pentru realizarea tranzacției în condițiile în care mai mult de 25% din afacerile cu semințe și produse pentru protecția plantelor ale Syngenta sunt generate de piața americană.Dosarul tranzacției dintre ChemChina și Syngenta va intra în continuare sub analiza autorităților de concurență din piețele în care operează cele două corporații.Părțile implicate în această preluare se așteaptă ca tranzacția să fie încheiată oficial până la sfârșitul acestui an.Finalizarea cu success a preluării Syngenta va poziționa ChemChina ca unul dintre cei mai puternici jucători din industria agro-chimică globală. Chinezii vor ajunge astfel să dețină doi dintre cei mai mari zece jucători de pe piața produselor chimice pentru agricultură, respectiv Syngenta și Adama. Una dintre mizele tranzacției este accesul chinezilor la rezultatele proceselor de cercetare derulate de Syngenta.  Syngenta, o afacere cu o istorie extinsă de 257 de ani și care operează sub acest nume din 2001, are centre de cercetare în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, China și India. Corporația elvețiană a fost o afacere de 13 miliarde de dolari anul trecut cu poziții de fortă în segmentele erbicidelor, insecticidelor, fungicidelor sau a semințelor pentru agricultură.Operațiunile din România ale Syngenta inseamnă doar jumătate dintr-un procent, raportate la amplitudinea afacerilor globale ale grupului elvețian.

Syngenta a avut rulaje locale de 84,5 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 24% față de 2014, arată Ministerul Finanțelor. Syngenta este un jucător de top zece în România atât în segmentul produselor pentru protecția plantelor, cât și în cel al semințelor pentru agricultură.  Elvețienii sunt prezenți în mediul de agrobusiness românesc de peste zece ani.

back to top