Cluj-Napoca, oraș ales pentru organizarea conferinței PRIA Urban Innovation în luna mai a acestui an, candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, a anunțat primarul Emil Boc, marți, în cadrul unei conferințe de presă.
Municipiul Cluj-Napoca, este în continuă dezvoltare și acordă o importanță deosebită proiectelor care îmbunătățesc orașul, precum și viața de afaceri și socială a acestuia.
„În următorii zece ani ne-am propus să candidăm şi să câștigăm acest titlu, ținând cont că la primele trei ediţii desfășurate până acum au câştigat Barcelona, Amsterdam şi Viena. Este o competiție de nivel european de cea mai înaltă calitate. Trebuie să muncim pentru a ajunge acolo dar ce este important este că avem ingredientele, avem talentele în materie, un oraş care se concentrează pe acest domeniu şi avem un mediu de business dinamic. Este un obiectiv pe termen mediu care poate fi atins”, a spus Dl. Emil Boc.
Prin proiectele implementate, municipiul Cluj-Napoca este un model de Smart City, municipalitatea urmând să lanseze şi o platformă de mobilitate care să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor. „Va fi o îmbinare între transportul public şi arii pietonale şi conectarea cetăţenilor la aceste probleme. Obiectivul nostru este crearea unui ecosistem digital, compus din administraţie locală, mediul de business, mediul universitar, ONG-uri, care să creeze mediul prin care să aducem oraşul mai aproape de cetăţean utilizând tehnologia şi punând-o la dispoziţia lui. Nu vom putea evita evoluţia tehnologiei în viaţa noastră şi oraşele care vor începe mai devreme vor fi primele care vor câştiga în viitor locuri de muncă, investiţii într-o economie digitală care va avea avea loc”, a mai menţionat Dl. Boc.
“Cluj-Napoca poate fi, un element reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al inovării şi tehnologiei, iar noi încercăm să fim un model. Avem deja o aplicaţie de telefon mobil pentru parking-urile publice cu barieră din oraş, care arată în timp real locurile libere de parcare şi ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele unu şi doi. De asemenea, vom amplasa astfel de senzori şi în staţiile de transport în comun, care vor indica dacă în staţii se află un mijloc de transport sau o altă maşină”, a mai declarat Dl. Boc în cadrul conferinței PRIA Urban Innovation, care a avut loc în Cluj-Napoca, în 24 Mai 2017, eveniment organizat de PRIAevents, în care s-au dezbătut subiecte referitoare la dezvoltarea orașului și detalii despre proiecte Smart-City care vor îmbunătăți orașul Cluj-Napoca, viața de afaceri și cea socială a acestuia.
“Pregătim, pentru anii următori, și detalierea, prin senzori, a parcărilor libere la sol, care să dea posibilitatea tuturor acestor parcări să fie accesate prin aplicații”, a mai spus Dl. Boc în cadrul aceleași conferințe PRIA Urban Innovation.