Fermierii Români au fost premiați în cadrul PRIA Gala Fermierilor Români la București, în 28 septembrie 2017, organizată de PRIAevents.
Conferința PRIA Agriculture – însoțită de Gala PRIA Romanian Farmers în cadrul căreia fermierii români au fost premiați și anul acesta, la București, în 28 septembrie 2017- este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.
În cadrul acestei gale au fost recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura noastră.
Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre ce ne va rezerva aceasta după 2020.
Și în țara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creștere, potențialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinței vor fi dicutate subiecte de o deosebită importanță pentru fermieri și agricultura României.
Cum va arăta PAC după 2020 a fost unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acordă importanță maximă acestei teme pentru că este important să contribuim și noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupă un rol important pentru România. Astfel, Ministerul Agriculturii,împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România și să obținem astfel rezultate mai bune și simplificarea aplicarii PAC, poate creșterea subvențiilor pentru fermierii români, și mai multe fonduri europene.
Aproape 20 de miliarde de euro urmează sa fie investite în agricultura romanească, precum și în zonele rurale, pana în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), și este important să discutăm despre sumele care ne vor fi alocate după 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre puncetele importante care vor fi în dezbatere, precum și absorbția fondurilor europene, dar și colaborarea dintre Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, astfel încat să se obțină rezultate cât mai bune pentru fermieri. De la an la an, pagubele create de mistreți în culturile agricole sunt în creștere. Spre exemplu, pierderile înregistrate la porumb din cauza porcilor mistreți în 2017 sunt între 465 – 775 euro la hectar. Astfel se pot estima culturi compromise pe suprafete de 1000 ha pana la 5000 de ha, rezultând astfel că randamentul pentru culturile de porumb în Romania este scazut cu cca. 30%, iar zeci de milioane de euro sunt pierdute anual din cauză că nu există o legislație clară care să prevadă despăgubiri în astfel de situații, deci este necesară o lege pentru protecția gospodăriilor împotriva animalelor sălbatice.
În cadrul galei PRIA Romanian Farmers s-au acordat dinstuncții și premii, astfel:
Domnului Dr. Inginer Costel VANATORU premiul pentru întreaga sa activitate depusă în slujba cercetării.
Federatiei ROMOVIS premiul pentru activitatea desfașurată în sprijinul sectorului ovin din România.
Domnului Dr. Mihai PETCU pentru productivitate și rezultate excelente în zootehnie.
D-lui Laurentiu BACIU premiul pentru meritele și rezultatele constante în beneficiul fermierilor români, cât și pentru faptul că este un bun profesionist cu rezultate excelente la cultura porumbului.
Domnului Vasile LUNGU premiul pentru promovarea și susținerea cultivării semințelor certificate, susținut de Alianța Industriei Semințelor din Romania (AISR).
Cooperativei Agricole Tomatina premiul pentru inițiativa de success de asociere a mai multor fermeri de talie mică și pentru ingenioziate în promovare.
D-lui Dan LOAGAR premiul pentru rezultatele deosebite și perseverență în legumicultură.
D-lui Florin DUMITRU premiul pentru serioziate și continuitate în ceea ce privesc activiățile în fermă, dar și în relațiile comerciale.
D-lui Claudiu FRÂNC premiul pentru că a demonstrat ca prin eficientizarea muncii și modernizare se pot obține rezulate excelente în agricultură.
D-lui Emil DUMITRU premiul la categoria tineri fermieri și pentru că militează că agricultorii români trebuie să înțeleagă faptul că legislația agricolă națională și comunitară.
De asemenea, au fost prezenți ca și lectori: Mihai VIȘAN, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurae, Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice; Adrian PINTEA – Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Laurențiu BACIU – Președinte, Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii si al Mediului; Aura GAGU – Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank și Ștefan STĂNESCU – Co-Fondator, Agriso.
In cadrul evenimentului a fost prezentat, proiectul Gusturi Romanesti al Mega Image, care continuă, pentru al cincilea an consecutiv, programul “Gusturi Românești de la gospodari” prin care aduce în toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile româneşti, printr-un parteneriat echitabil cu producătorii locali care cultivă legume cu iscusință și grijă.
Programul “Gusturi Românești de la gospodari” s-a dezvoltat mai mult cu fiecare an, iar implicarea și investițiile Mega Image în acest parteneriat sunt fără precedent în România. Echipele de specialişti sunt alături de agricultori din momentul pregătirii culturii, în timpul cultivării și până în etapa de cules. Alături de producătorii locali integraţi în proiect din anii precedenţi, anul acesta s-au alăturat programului noi producători, numărul total ajungând la 98 de fermieri. Cei 98 de producători aduc zilnic pe rafturile din toate magazinele Mega Image şase sortimente de legume, verificate pas cu pas, de la seminţe până la raft: roşii, ardei gras, salată verde, castraveţi cornişon, ardei kapia şi vinete.
Conferinţele PRIA aduc în atenție cele mai importante teme de dezbatere din fiecare domeniu și reunesc un numar mare de participanți, dar și mass – media. Cu o experienţă de peste 12 ani echipa PRIAevents este recunscută pentru organizarea evenimentelor premium pentru fiecare sector al economiei.
PRIA Agriculture s-a desfășurat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Franceză, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Olandeză, BEROBA, Camerei de Comerț și Industrie România-Israel, Camerei de Comerț și Industrie Româno-Britanică, Econet Romania, Camerei de Comerț și Industrie a României, Camerei de Comerț și Industrie România-Elveția și a Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.
Parteneri ai evenimentului au fost: CEC Bank, Mega Image, New Holland, Agro Concept, LAPAR, AISR, KWS, Confederația Națională ProAgro, Fresh din mere de Itești, Agriso.ro, BRISE, Seminis, Universal Group, APIMAR, Trofee de cristal, Micri Gold, Sir Ludovic și NISSA.
Partenerii media ai PRIA Agriculture au fost: RFI, Agerpres, Radio Romania Antena Satelor, Transilvania Business, Lumea Satului, Lumea Satului TV, Emisunea Euroferma, Revista Ferma, Ziare.com, Business 24, Sanatatea Plantelor, Revista Fermierului, Industria Carnii, Carnexpo, Gazeta de agricultura, agricultura 365, Agroimpact, Cotidianul Agricol, Actmedia, AgroBusiness, AgribusinessJob, InfoFerma, Agro, Agrias.ro, Agroinfo, Business Press Agricol, Rabbit Media, Agro Romania, Agroazi, Roportal, Focus Agricol, 9 AM, Jurnalul de afaceri, Burqundi, The Romanai Journal , AgroTerra.
PRIA Agriculture a reunit peste 200 participanți – fermieri, reprezentanți ai autorităților, companii care activează in agricultură și în domenii conexe.
Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Agriculture şi modalități de înscriere pentru participare puteți găsi pe https://priaevents.ro/conferinta-pria-agriculture-si-gala-pria-romanian-farmers-2017/
Contact – raluca.voivozeanu@priavents.ro, 0744584661