Fonduri nerambursabile pentru cei care vor sa se lanseze in business

Anul acesta, Guvernul ofera fonduri nerambursabile de 28 de milioane de euro celor care vor să se lanseze în business. In plus, Uniunea Europeană aloca, 541 de milioane de euro, fonduri nerambursabile care pot fi accesateprin PNDR 2016. De aceste sume pot beneficia fermierii decişi să investească în agricultură.
Pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum, fondurile pot fi accesate cu ajutorul a patru programe puse la punct de către Ministerul Economiei. Primul, Programul naţional multianual de microindustrializare este şi cel mai bine finanţat dintre cele trei (61 de milioane de lei) şi are ca scop înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii în sectoarele prioritare. Prin program se finanţează implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, acordându-se o alocaţie financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 de lei/beneficiar. Contribuţia proprie este de minimum10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Firmele solicitante trebuie să aibă cel mult 5 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri, să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, să reinvestească anual minimum 30% din profit pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocaţiei financiare nerambursabile.

De asemenea, firmele solicitante trebuie să angajeze până la depunerea decontului minimum doi salariaţi pe perioadă nedeterminată şi program normal de 8 ore pe zi şi să menţină numărul de salariaţi pe perioadă nedeterminată existenţi la momentul înscrierii cumulat cu locurile de muncă nou-create în cadrul programului, pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocaţiei financiare nerambursabile. Sunt eligibile în cadrul programului, printre altele, firmele care desfăşoară activităţi în industria alimentară, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite.

Al doilea program pus la punct de Ministerul Economiei vizează ajutorarea companiilor aflate la început de drum din mediul rural şi pune la bătaie 25,9 milioane de lei pentru finanţarea şi implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute. Alocaţia financiară nerambursabilă este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 de lei/beneficiar. Firmele solicitante trebuie să aibă capital privat, sediul şi punctul de lucru în mediul rural, cel mult 5 ani vechime, să nu fie datoare la bugetul de stat sau cel local, să reinvesteasca anual minimum 30% din profit pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor după primirea alocaţiei financiare nerambursabile. Întreprinderea trebuie să angajeaze până la depunerea decontului minimum un salariat. Pot beneficia orice întreprinderi mici şi mijlocii, microîntreprinderi care activează în orice domeniu, firme înfiinţate de debutanţii în afaceri, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Programul pentru comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă

Firmele mici  şi mijlocii care vor accesa acest program au la dispoziţie în 2016 un buget de 21 de milioane de lei. Prin program, beneficiarii eligibili primesc o finanţare nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă prin acest program, firmele trebuie să aibă 2 ani vechime, o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro (echivalent în lei) sau să deţină  active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 de milioane de euro la finele anului fiscal anterior (prin active totale se înţelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans). De asemenea, firma solicitantă trebuie să aibă un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 în anul fiscal anterior

Programul START care ajută ţinerii la înfiinţarea propriei firme Tinerii care vor să-şi înfiinţeze o firmă au la dispoziţie în acest an un buget de 17 milioane de lei, prin programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi facilitarea accesului acestora la finanţare -START. Alocaţia financiară nerambursabilă maximă alocată unui beneficiar este de 120.000 de lei, sprijinul financiar fiind de maximum 90% din valoarea cheltuielilor nerambursabile. Ce fonduri pot fi accesate în 2016. A început sesiunea de depunere a cererilor PNDR 2016 Sesiunea de depunere a cererilor în cadrul PNDR 2016 este deschisă din 28 aprilie până la 31 octombrie şi oferă alocări financiare de peste 541 de milioane de euro prin cele mai aşteptate măsuri destinate dezvoltării rurale. Solicitanţii de finanţare europeană nerambursabilă pot depune proiecte pentru investiţii în exploataţii agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici. De asemenea, în acest an se deschid pentru prima dată submăsurile de „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol“ şi cea de „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol“. Pentru acestea, sesiunea de depunere se desfăşoară între 28 aprilie şi 31 iulie 2016. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul AFIR. Cea mai mare alocare bugetară din această sesiune, de 270 de milioane de euro, este disponibilă pentru proiectele privind investiţii în exploataţii agricole. Din această sumă, 140 de milioane de euro sunt pentru sectorul vegetal, 80 de milioane de euro pentru sectorul zootehnic, 40 de milioane de euro pentru zona montană, iar ferma de familie are o alocare de 10 milioane de euro. Beneficiarii eligibili pentru această submăsură sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale ori familiale, societăţile comerciale/agricole, cooperativele agricole şi grupurile de producători, dar şi institutele de cercetare. Tinerii fermieri beneficiază de o alocare bugetară anuală de 161 de milioane de euro, din care pentru zona montană sunt disponibile 33 de milioane de euro. Beneficiari eligibili sunt persoane fizice înregistrate şi autorizate, asociaţi unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu vârsta maximă de 40 de ani, care îşi iau angajamentul de a deveni fermieri activi. Alocarea bugetară disponibilă aferentă submăsurii „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“ este de 100 de milioane de euro pentru acest an, din care 21 de milioane de euro sunt pentru zona montană. Submăsurile dedicate cooperării atât în sectorul agricol, cât şi în cel pomicol dispun de o alocare bugetară totală de 10,5 milioane de euro, valoarea sprijinului fiind de maximum 100.000 de euro pe proiect.

back to top