Fermierul Gheorghe Lămureanu, administratorul firmei Agroterra din Constanța, estimează că va recolta cel puțin 8 tone de porumb/ha din cele 80 de hectare pe care le-a dedicat în primăvară acestei culturi în sistem irigat.
„Porumbul pe care îl avem la irigat încă rezistă. Porumbul neirigat este în fază de ofilire totală. Eu sper să depășim 8-10 tone/ha în zona irigată”, a spus Lămureanu, care administrează o fermă de 1.400 de hectare.O productivitate medie de 8 tone/ha înseamnă un volum de producție de 640 de tone de porumb pentru fermierul din Constanța. Acest volum înseamnă încasări de aproximativ 90.000 de euro, adică 1.125 euro din fiecare hectar de de porumb irigat în acest an.
„Prețul porumbului este acum peste cel de la grâu, avem oferte de 140 euro/tonă”, a spus Lămureanu.Rezultatele culturiii de porumb aflate sub protecția sistemelor de irigații vor fi total diferite față de celelalte 120 de hectare de porumb ce nu au beneficiat de aportul apei în această vară.„Din cele 120 de hectare de porumb neirigat poate nu vom recolta deloc. Situația este foarte gravă, dacă nu plouă într-o săptămână, suntem terminați”, a spus fermierul.Agroterra a irigat în acest an 400 de hectare de teren arabil, adică 28% din întreagă suprafață a fermei. Pe lângă porumb, ferma din Constanța a irigat și culturile de soia și de lucernă.
Porumbul acoperă în acest sezon 2,45 milioane de hectare de teren arabil, adică cea mai mare suprafața între toate produsele cerealiere și oleaginoase cultivate de fermierii de pe piața locală.Scenariile negative arată o productivitate medie potentială la porumb de 3,37 tone/ha, iar cele pozitive arată spre un nivel de 5,24 tone/hă.Aceste niveluri schitează un potențial de recoltă de 8,2 milioane de tone în condiții meteo neprielnice și un volum de pană la 12,8 milioane de tone în cazul unei redresări pozitive a vremii în următoarele săptămâni. Contractele futures pentru porumb cu livrare în decembrie se tranzacționau astăzi la Chicago pentru echivalentul a 131,8 dolari/tonă, în creștere cu 0,3 dolari/tonă fată de sesiunea de tranzacționare precedentă. Prețul din prezent este cu 13 dolari/tonă mai mic fată de cel din prima zi a lunii iulie. Contractele forward cu livrare imediat după recoltare se tranzacționau astăzi la poarta portului Constanța în intervalul de 143-145 euro/tonă DAP, în scădere cu până la 3 euro/tonă fată de săptămâna trecută.