În 2011, cu 100.000 de euro împrumutați de la investitori și visul de a construi o companie VPN, CyberGhost, antreprenorul german Robert Knapp a plecat din Germania și s-a mutat la București. Șase ani au trecut și el încă crede că România este singurul loc unde ar fi putut să reușească. Când a decis să fondeze startup-ul în România, prietenii lui i-au spus că este nebun.
Knapp, este acum printre primii antreprenori din Europa de Est. Cu câteva luni în urmă, a vândut compania CyberGhost VPN companiei israeliene Crossrider pentru suma de 9,2 milioane de euro, însă și-a păstrat rolul de CEO.
Decizia de a înființa un companie în România s-a bazat pe o logică pură. În timp ce căuta o casă pentru startup, Knapp a observat că mai multe companii din Silicon Valley aveau echipele lor de tehnologie cu sediul în România. El a văzut că giganți tehnici, bănci și întreprinderi noi aveau birouri de cercetare și dezvoltare în această țară din Europa de Est, așa că s-a gândit că trebuie să existe o piață vastă de tehnologie și talent în România.
El a înțeles, de asemenea, că costul vieții și salariile plătite software-urilor este mult mai scăzut în România decât în Germania, și cu mult mai mult în comparație cu Silicon Valley.
Făcând niște calcule, Knapp a ajuns la concluzia că suma sa de 100.000 de euro se va termina în Silicon Valley sau Londra în câteva luni, dar în România ar putea face visul să se întâmple.
În București, un dezvoltator junior primește un salariu începând de la aproximativ 700 € (800 $) pe lună, în timp ce unul experimentat poate ajunge până la 3.500 € (4.000 $) pe lună.
Adesea a auzit spunând că, localnicii sunt auto-didacți, auto-motivați și se adaptează foarte rapid. Fiecare tânăr român vorbește 1.000 de limbi și poate învăța una nouă în două zile, a spus Knapp.
Deoarece piață locală este prea mică pentru ca reușita unui startup să fie reușită, tehnologii români trebuie să se gândească la nivel global încă de la început și această nevoie îi ajută să creeze produse și servicii care ar putea fi lansate în întreaga lume.
Cu o parte din banii pe care ia obținut de la vânzarea CyberGhost VPN, Knapp intenționează să sprijine ecosistemul de startup din România. El dorește să investească în câteva companii cybersecurity care se află la stadiu incipient, pentru a ajuta la construirea comunităților și pentru a dezvolta țara care l-a adoptat. Antreprenorul german vrea să facă parte din această schimbare.