Inundatii provocate de topirea zăpezii si a fenomenelor de iarna de pe cursurile de apa; echipele ANAR intervin pentru limitarea pagubelor

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor, în ultimele 24 de ore au apărut evoluții în ceea ce privește fenomenele hidrologice din zona de nord a țării. Astfel, Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) informează că duminică, 05 februarie 2017 ora 14:15, pe râul Dorna la cofluența cu râul Teșna aglomerarea de gheață este de 100 m, iar la 800 m în aval de confluență s-a format o altă aglomerare de gheață cu lungimea de 1,5 km, până în apropiere de dealul Floreni. Râul Dorna este monitorizat în permanență de specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, care au anunțat deja Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Suceava și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Vatra Dornei.

ltimele date furnizate de ANAR arată că debitele au fost în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă și propagării.

Creșteri mai însemnate de niveluri, cu situarea acestora în interval peste COTELE DE APĂRARE, din cauza precipitațiilor căzute în interval, propagării, dislocării podurilor de gheață și aglomerării ghețurilor în aval înregistrate pe râurile: Iza,  Tur, Someș,  Lăpuș, Crișul Negru și Crișul Alb.

În acest interval, echipele de intervenție ale ANAR din cadrul administrațiilor bazinale și sistemelor de gospodărire a apelor din zonele afectate au acționat, simultan, în mai multe bazine hidrografice: Someș, Tarna Mare, Turț, Bistrița, Dorna, Mureșul Superior, Arieș, Mureșul Mijlociu, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb și Barcău.

În total, ANAR are în dispozitiv aproximativ 700 de persoane. În cadrul dispeceratelor și stațiilor hidrologice se asigură permanența și a fost dublat personalul. Cei peste 350 de specialiști ai ANAR care au intervenit în teren au acționat cu 54 de autoutilitare, 23 de utilaje, 6 motopompe și au folosit 6900 de saci de nisip.

Pentru perioada următoare, prognoza Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că, în prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. Creşteri mai importante se vor înregistra pe râurile din centrul şi nordul ţării, unde sunt posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Pe râurile din nordul şi centrul ţării se pot produce, tot în prima parte a intervalului, creşteri artificiale semnificative de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu din cauza dislocării podurilor de gheaţă şi îngrămădirii gheţurilor.

În partea a doua a intervalului debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din jumătatea de vest a ţării, unde vor fi în creştere prin propagare, iar formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă), vor fi în intensificare şi extindere mai ales pe râurile din nordul şi centrul ţării.

Având în vedere situatia expusă, INHGA va menține, în continuare, avertizarea hidrologică emisă în cursul acestei zile.

 

back to top