Mesajul ministrului Sănătății, referitor la adoptarea proiectului de lege privind activitatea de vaccinare

În contextul adoptării proiectului de lege privind activitatea de vaccinare a populaţiei în România, Florian Bodog, ministrul Sănătății, a transmis următorul mesaj:

“Pentru România, miza legii vaccinării este imensă. Asigurarea unui viitor sănătos pentru patru milioane de copii este în mâinile noastre. Parlamentul României, cea mai înaltă instituției a democrației, va decide asupra conținutului final al acestei legi. Însă, dincolo de dezbaterile din Parlament, este important ca întreaga opinie publică să fie informată și să înțeleagă semnificația reală a legii și modificările profunde pe care ea le aduce.

Avem peste 95 de mii de acte normative în această țară, dar nu avem o lege care să se ocupe de un domeniu vital: protejarea sănătății copiilor și a întregii populații a României. Anual, prin vaccinarea împotriva bolilor prevenibile, putem salva mii de vieți și putem preveni suferințe inutile. Putem să le oferim copiilor noștri o copilărie fericită, care nu este marcată nici de boli, nici de amintiri dureroase. Rujeola, oreionul, rubeola, poliomielita, hepatita B, tusea convulsivă, difteria, tetanosul sunt boli împotriva cărora ne putem proteja familiile și putem limita riscurile de îmbolnăvire pentru formele grave în cazul unor boli precum tuberculoza.

Avem o datorie morală față de copiii noștri, să prevenim răul înainte ca el să se întâmple. Așa cum avem o datorie morală față de comunitatea în care trăim să prevenim răul înainte ca el să se întâmple altor copii sau părinți.

Orice proiect de lege este perfectibil și de aceea sunt deschis oricăror dezbateri publice, atâta timp cât ele se poartă cu onestitate, bun simț și decență. Însă acest proiect este munca unor specialiști care lucrează zi de zi în domeniul vaccinării și care s-au confruntat cu toate defectele cadrului actual. De aceea, legea a fost gândită atent și corect de către cei care înțeleg cel mai bine cum trebuie reglementată politica vaccinării.

Am preluat ministerul într-o situație critică pentru sănătatea publică și pentru sectorul sanitar. De ani de zile, România se afla sub pragul de siguranță al acoperii vaccinale. Adică, oricând putea exista riscul apariției unei epidemii. Ceea ce s-a și întâmplat. Izbucnirea epidemiei de rujeolă în 2016 nu este conjucturală. Este o consecință directă a disfuncționalităților majore ale politicii publice privind vaccinarea. Legea vaccinării corectează aceste grave nereguli care au condus la izbucnirea epidemiei, asigurând cele mai bune condiții pentru protejarea sănătății copiilor noștri.” 

Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

back to top