Ministerul Mediului a lansat,recent, în consultare publică, programele ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice.
Pentru acest an, bugetul programului „Casa Verde” ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație.”O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului, eveniment organizat într-o casă eficientă energetic, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari. Pentru clădirile publice se pot obține finanțări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice. Pentru primării, subvenția este de maximum patru milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade gradual până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.”În acest an lansăm în premieră și programul ‘Casa Verde Plus’. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice și 33 de milioane de lei pentru cele juridice”, a arătat ministrul.
Proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.”Am observat că sunt zone unde lâna efectiv se aruncă la gunoi, așa că vrem să creăm o piață pentru a utiliza lâna în mod eficient”, a adăugat Palmer.
Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătrați (materiale și manoperă). Persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei. Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul ‘primul venit, primul servit’.La rândul său, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a arătat că, la programul anterior ‘Prima Casă’, lansat în 2011, au participat 15.000 de persoane fizice, din care circa 2.000 nu au primit încă finanțarea.
„Partea de implementare poate dura și avem cazuri când implementarea a început anul trecut”, a explicat Jakab. El a estimat pentru cele două proiecte lansate în acest an circa 10.000 de beneficiari.”Sperăm ca aceste programe să continue și anii următori, dar acest lucru depinde de succesul lor. Ne dorim ca și asociațiile de locatari să poată beneficia, dar aici sunt anumite aspecte juridice care trebuie clarificate”, a mai spus Cristiana Palmer.
Casa Solaris, unde a avut loc conferința de presă, poate produce de patru ori mai multă energie decât consumă, cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș, iar încălzirea și răcirea casei se face prin pereți, tavan și pardoseală, utilizându-se apa pompată dintr-un puț aflat în apropiere. Proprietarii locuinței, pe lângă faptul că nu plătesc nimic la întreținere, vor primi bani pentru că vor livra electricitate în sistemul energetic național.