Municipiul Cluj – Napoca va beneficia de primul său Serviciu de Urgență Veterinară, începând de anul viitor.
Vasile Lucuță, cel care a pus bazele acestei inițiative, a vorbit pentru cluju.ro despre implicațiile proiectului, schimbările care vor avea loc odată cu implementarea serviciului medical, cât și despre problema animalelor străzii, tot mai accentuată în prezent.
- Cum a venit idee acestui concept si de când lucrați la el?
Inițial, ideea a apărut copiind SMURD-ul. Ideea exista de mult, însă am început să lucrăm la ea de circa un an de zile, iar acum suntem pe partea de a finaliza lucrurile.
- De când va putea fi folosit primul Serviciul Medical de Urgență Veterinară din Cluj?
Nu aș putea da o dată exactă. Mai sunt de pus la punct niște protocoale, de semnat niște colaborări, iar mai apoi vom putea funcționa. În princiu de anul viitor vom începe munca.
- Unde va fi sediul, centrul veterinar?
Baza se va afla în satul Suceag, din comuna Baciu, deci chiar în apropierea orașului Cluj – Napoca. Vom acționa pe teritoriul întregului județ, în prima fază.
- Privind aparatura necesară și echipamentul: de unde ați achiziționat cele necesare și cât estimați că s-a investit în acestea până acum?
Tot ceea ce folosim noi acolo am primit, este donație din străinătate. Ca să dau o sumă, aș spune că până acum s-a investit circa 8000 de euro, incluzând și autovehiculul special, însă se investește în continuare; vom mai achiziționa și unele autovehicule off road, pentru a ne putea deplasa în zone mai greu accesibile.
- De unde vin cele mai multe donații și cine vă sprijină cel mai mult?
Donațiile vor putea veni din partea oricui. În general din străinătate vin donațiile cele mai importante. Dintre autorități, primim sprijin de la Inspectoratul Județean de Poliție. De asemenea Primăria Baciu ne susține foarte mult. Vom merge să facem protocoale cu toate primăriile din județ, mai ales cu cea a orașului Cluj – Napoca, ca să putem avea și sprijinul poliției locale în momentul când intervenim. Noi vrem să eliminăm stresul autorităților privitor la această problemă a animalelor. În Cluj nu se omoară căini și asta e lucru foarte bun.
- Pentru ce categorii de animale va opera SMUV-ul?
Până acum am avut intervenții de la animale de companie, până la căpriori. Am fost chemați și la oi abandonate. Ne deplasăm unde e nevoie și unde o să fie nevoie. În general, însă, este vorba de animale din orașe, cum ar fi câinii, cu ei este cea mai mare problemă, și pisicuțele.
- Cât privește personalul, câți medici veterinari vor acționa în cadrul spitalului?
Pe ambulanțe o să fie cel puțin un medic de serviciu, dar, în general vor fi și tehnicieni. Noi vom lucra cu cabinete medicale, deoarece fiecare cabinet are medicul lui de serviciu. Deci mereu va fi cineva calificat pentru această muncă. Personalul îl avem deja, medici, tehnicieni și așa mai departe. Avem, de asemenea, cereri de tineri medici veterinari care vor să lucreze cu noi.
- Această acțiune este prevăzuta doar pentru județul Cluj sau plănuiți o extindere la nivelul României?
Vom vrea să dezvoltăm acest sistem la nivelul întregii țări. Deocamdată este vorba despre Cluj și împrejurimi. Pas cu pas, ne vom extinde.
- Vorbiți-mi puțin despre dumneavoastră, cu ce vă ocupați si de unde dragostea pentru animale?
Acum mă ocup de acest proiect. Nu este un moment când am început să iubesc animalele, dintotdeauna mi-au plăcut. Eu, în general, sunt motociclist. Am fost și instructor moto și auto. Apoi, efectiv m-am lăsat de instructaj tocmai ca să îmi pun în practică ideile privind protecția animalelor.
- Ce credeți că se va schimba după ce SMUV-ul va începe sa funcționeze regulat și eficient?
În primul rând, o să vedem cât mai puține animale suferind pe stradă. Vom putea interveni mai repede și va apărea, treptat, în mintea oamenilor ideea că există oameni care să se ocupe eficient de problema aceasta. În ziua de astăzi, oamenii sunt obișnuiți să lovească animalele străzii, noi vrem să schimbăm asta.
- O mulțime de animale sunt abandonate pe străzi. Vă veți ocupa și de acestea, de îngrijirea și de plasarea lor în centre pentru animale sau veți acționa doar în cazurile unde animalul are un stăpân și cere intervenția medicilor?
Bineînțeles. Ne vom ocupa de toate animalele care suferă. Noi acționăm și acum, având partea de protecție a animalelor fără stăpân. Facem campanii de sterilizare, salvăm animalele. Dacă le găsim „părinți adoptivi”, ne ocupăm și de plasarea lor acolo unde trebuie. Nu este doar Serviciu de Urgență Veterinară, ci există o implicare mult mai mare.
- De ce anume va beneficia animalul bolnav?
Animalul va beneficia de tot ceea ce are nevoie, tot tratamentul necesar. Operații, transfuzii de sânge, radiografii, de toate ne ocupăm. Avem cabinete cu care lucrăm, iar animalul va fi tratat cu toate cele ce-i sunt necesare.
- Planuri pentru acest proiect ambițios?
Principalul obiectiv este dezvoltarea acestui proiect SMUV, să îl extindem la nivel național. Mai este un proiect la care lucrăm acum, și anume să creăm cel mai mare și mai modern adăpost pentru animale. Se va afla în județul Cluj și va avea în jur de 41 de mii de metri pătrați. Dar o luăm treptat și sperăm să ajungem acolo unde ne propunem.