Noutati legislative. Analize. Studii de caz.

11 Februarie 2016, Hotel Novotel, Sala Paris

1

2

OVERVIEW

Concurenţa este un mecanism vital al economiei românești, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel, se încurajează eficienţa şi inovaţia şi se reduc preţurile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri , dar și persoanele fizice.

În cadrul conferinței PRIA Competition veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență ale acestui an.

Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de pozitie doinantă a companiilor în sectorul lor de activitate, a fuziunilor și achizitiilor, a concurenței neloiale. Pentru încălcarea normelor de concurență se poate aplica o sancțiune ce prevede plata a până la 10% din cifra de afaceri. Consiliul Concurenței a încurajat întotdeauna companiile sau persoanele să semnaleze nereguli, dar de data aceasta propune un amendament la actuala Lege a Concurenței ca aceia care reclamă cu dovezi că o anumită companie sau mai multe încalcă legea, să primească pana la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro.

De asemenea, autodenunțul dar și contactarea autorității de concurență și recunoașterea participării la încălcare, precum și furnizarea dovezilor privind întelegerea poate aduce reduceri de până la 30% ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcție de momentul în este contactată autoritatea de concurență și de valoarea informațiilor furnizate.
Participă la conferința PRIA Competition să analizăm împreună noutățile legislative în domeniul concurenței, dar și să aflamde când vor intra cestea în vigoare și ceea ce trebuie să schimbăm. Întâlnește cei mai importanți reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai altor autorităţi ale statului, profesori, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ și ambasadelor, reprezentanţi din domeniul energetic, retail, telecom, piaţa media, sectorul financiar bancar şi piaţa farmaceutică, precum şi ai mass-mediei!

AGENDA

9.30 -10.00  –  Înregistrarea participanților
10.00 – 12.45 – Noutăți legislative. Analize. Studii de caz
Concurenţa – mecanism vital pentru buna funcționare a economiei
Noutăți legislative în ceea ce privește concurența. Ce s-a modificat în decursul lui 2015 și ce amendamente la actuala Lege a Concurenței au fost aprobate? Ce impact ar putea avea pentru mediul de afaceri aceste modificări care au intrat în vigoare?
Investigaţiile Consiliului Concurenţei – Rapoarte finalizate.Concluzii. Studii de caz
Concurenţa în sectoarele esențiale ale economiei românești : financiar bancar, retail, energie, telecom, farma, auto etc
Companii de stat vs. companii private –  ce reglementări are Consiliul Concurenței în acest sens?
Concurența și achizițiile publice. Trucarea licitațiilor, înțelegerile între companiile participante. Ce rol are Consiliul Concurenței în ceea ce privesc licitațiile publice?  Ce sancțiuni acordă?
Avertizorul de concurență – pot persoanele fizice să furnizeze informaţii referitoare la activităţile de tip cartel ale unei companii?
Rolul consultanților pentru creșterea culturii concurențiale în mediul de afaceri
Care sunt sugestiile mediului de afaceri, ale ambasadelor și camerelor de comerț?
12.45 – 13.00 – Concluzii
13.00 – 14.00 – Prânz

LECTORI:

Bogdan CHIRIȚOIU   – Președinte, Consiliul Concurenței
Adrian VASILESCU – Consilier, Banca Națională a României (BNR)
Iustinian CAPTARIU- Counsel, Kinstellar
Radu MERICA – Președinte, AHK România
Dan ZAHARESCU – Director Executiv, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
Laurențiu MIHAI – Director Executiv, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)
Eduard BADEA- Șef Serviciu, ANAP
Silvia VLĂSCEANU – Director Executiv, Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)
Mihail MEIU – Reprezentant, ANPC

3

GALERIE EVENIMENT

back to top