Ca la fiecare final de an, PRIAevents și Consiliul Concurenței România păstrează tradiția și vă invită la acest important eveniment dedicat concurenței și mediului de business – PRIA COMPETITION Conference în 8 decembrie 2022, de la 9,30, la Centrul Cultural ARCUB din strada Lipscani 84-90. Suntem onorați să ne bucurăm de suportul 360Competition și Stratulat Albulescu, al asociațiilor și camerelor de comerț.
În cadrul acestei ediții vom aborda cele mai actuale teme de concurență pentru România, pentru mai multe sectoare de business, dar vom avea ca noutăți detalii despere licența unică, legislația privind practicile comerciale neloiale pe lanțul alimentar (unfair trading practices directive), Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune (foreign direct investment regulations), exemple, studii de caz, analize pentru mai multe sectoare de business.
După cum știți, concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel, se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau actiuni pentru rezolvarea problemelor.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice, mai ales ca în această ediție aducem in prim plan si abordarea europeană asupra aspectelor legate de concurență.
Printre subiectele importante care se vor dezbate la această ediție regăsim: concurența și sectoarele cheie precum financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.
Bogdan Chirițoiu
Președinte, Consiliul ConcurențeiAdrian Șter
Partner, 360CompetitionLucian Rus
Secretar de Stat, Ministerul Antreprenoriatului și TurismuluiSorin Minea
Preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta)Ana Maria Kusak
Partner, Stratulat AlbulescuCristian Erbașu
Președinte Federația Patronatelor Societăților din ConstrucțiiGeorge Bădescu
Director executiv, AMRCRGerald Flintoacă-Filip
Secretar General, PRISARaluca VOIVOZEANU
MODERATOR-CEO, PRIA Conferences• Noutăți detalii despere licența unică, legislația privind practicile comerciale neloiale pe lanțul alimentar (unfair trading practices directive), • Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune (foreign direct investment regulations) • Concurența și sectorul construcțiilor • Concurența și suplimentele alimentare • Exemple, studii de caz, analize pentru mai multe sectoare de business • Concurența și Asociațiile de Business • Forecast pentru 2023
10:15 - 13:00