PRIA COMPETITION MOLDOVA -27 APRILIE 2022

27.04.2022 -

PRIAevents, își dorește, împreună cu Consiliului Concurentei Republica Moldova, să organizează în 27 aprilie 2019, conferința PRIA COMPETITION MOLDOVA  – eveniment care va reuni toate sectoarele economiei direct interesate din Republica Moldova –  IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar – bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.

Partenerul Principal al evenimentului este ACI Partners.

De ce un eveniment pe teme de concurență în Republica Moldova?

Pentru că este o țară care a beneficiat de o atenție deosebită a investitorilor, pentru că antreprenoriatul este în continuă dezvoltare, pentru că este un țară dinamică, cu potential de dezvoltare economică pentru mai multe sectoare de business.

Toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment important este de interes pentru top manageri – președinti, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri  juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori,economiști, profesori și jurnaliști.

START

587
DAYS
19
HOUR
14
MIN
38
SEC

SPEAKERS

Alexei GHERȚESCU

Preşedinte, Consiliului Concurenţei Republica Moldova

Bogdan CHIRIȚOIU

Preşedinte, Consiliului Concurenţei România

Emil GUȚU

Competition Manager, ACI Partners

Octavian CALMÎC

Director, ANRE

Gabriela CORCIMARI

Șef Direcția Juridică, Consiliul Concurenței Republica Moldova

Dmitri PĂDURE

Șef Direcția Anticartel, Consiliul Concurenței Republica Moldova

Diana LAPTEACRU

Șef Direcție Abuz de Poziție Dominantă, Republica Consiliul Concurenței Republica Moldova

Diana RUSUHANU

Șef Direcția Cercetare și Analitică, Consiliul Concurenței Republica Moldova

Raluca VOIVOZEANU

MODERATOR-CEO, PRIA Conferences

Carolina Parcalab

Manager LL.M, ACI Partners

Victor Baciu

Policy Manager, AmCham Moldova

AGENDA

Start conferința

10:00 - 10:15

Panel

ituația concurențială în Republica Moldova în condițiile provocărilor actuale Concurenţa ca și mecanism vital pentru buna funcționare a economiei Republicii Moldova. Sfera de aplicare (Companiile de stat, IMM-urile și Companiile mari și mijlocii), Ce ar trebui să știe antreprenorii? Practica judiciară în materie de trucare a ofertelor Politica de clemență. Sfera şi condiţiile de aplicare Angajamentele – procedură excepțională privind restabilirea rapidă a mediului concurențial Analiza economică în cazurile de concurență Care au fost cele mai dinamice sectoare din punct de vedere al concurenței în anul ce a trecut? Unde au fost aplicate cele mai multe sancțiuni? Ce sector a avut cele mai multe investigații? Cum va arăta anul 2022? Ce trebuie să știe companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Ce ar trebui să știe atunci când cumpără o companie? Atunci când stabilesc prețurile? Atunci când fuzionează cu o altă companie? Atunci când discută cu acele companii care fac parte din același segment de piață? Ce trebuie să știe asociațiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Care sunt liniile pe care nu le pot depăși? Cum să evite problemele de concurență și antitrust? Ce pot stabili în cadrul adunărilor și grupurilor de lucru? Concurenţa în sectoarele esențiale ale economiei moldovene : financiar - bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie și nu numai. Concurența și achizițiile publice. Care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii? Concurența și protecția consumatorului. Cum se îmbină activitatea celor 2 instituții spre a proteja consumatorul? Concurența și ANRE Cum se îmbină activitatea celor 2 instituții ? și de ce este importantă ? Care este rolul avocaților pentru creșterea culturii concurențiale în mediul de afaceri Companiile de stat – ce reglementări are Consiliul Concurenței pentru acestea? Ajutoarele de stat – cum pot fi acordate acestea? Care este rolul Consiliului Concurenței? Concurența și companiile mari și mijlocii. Când trebuie acestea să fie attente șa reglementările concurențiale ? Cum pot evita abuzul de poziție dominantă ? Care sunt sugestiile mediului de afaceri, ale ambasadelor și ale camerelor de comerț? Studii de caz, exemple și analize Recomandări de buna practică, concluzii și propuneri pentru a avea un an concurențial bun în 2022

10:15 - 13:15

Q&A. Concluzii

13:15 - 13:30

Networking Lunch

13:30 - 14:30
De ce să participați?
Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumparați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.
Membrii asociațiilor profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.
Este foarte important ca fiecare companie care este interesată de achizițiile publice să știe care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații? Câte companii pot participa? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?
Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.
Asadar, concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței din Republica Moldova având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau actiuni pentru rezolvarea problemelor.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.
Printre subiectele importante care se vor dezbate la această ediție regăsim: concurența și sectoarele cheie precum financiar - bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.
Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență.
În cadrul conferinței PRIA Competition MOLDOVA veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Conferința PRIA Competition MOLDOVA face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass - mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei în România și Moldova.
Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleși subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfăsurați.

LOCATION

PARTNERS

CONTACT US

We are at your disposal for details on the event.
CONTACT
back to top