PRIAevents organizează conferința PRIA Environment Republica Moldova, eveniment anual, complex, cu teme extrem de importante și cu prezența reprezentanților tuturor părților implicate în protecția mediului în Moldova în 29 noiembrie 2022, online.
PRIA Environment reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri între companii, autorități, ONG-uri și societatea civilă, dar și întalnirea anuală a tuturor celor implicați în conservarea mediului.
PRIA Environment va găzdui reprezentanți de marcă ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice, precum și lideri comunitari, care vor discuta politici în curs de dezvoltare, probleme și progrese tehnologice care au impact asupra resurselor naturale, precum și oportunități concepute pentru a crea un viitor durabil prin gestionarea corectă a mediului. Reciclarea ambalajelor – stabilirea mecanismului de recuperare integrală a costurilor în conformitate cu principiul poluatorul plătește și cu principiul extins al responsabilității producătorului, reducerea depozitării deșeurilor și creșterea cotelor de reciclare vor fi in prim plan, risipa alimentară și SGR, dar și noul concept ESG – environmental, social, governance și ce înseamnă acesta pentru companiile din mai multe sectoare.
Iordanov Iordanca-Rodica
Ministrul Mediului Republica MoldovaIon Ceban
Primarul ChișinăuluiIana Caldari
specialist principal al Secției mecanisme economice de mediu, Agenția de MediuDoinița Mihai
Vice President Public Affairs Eastern Europe South, TOMRACristina Aramă
PR Manager, Kaufland MoldovaRaluca VOIVOZEANU
Moderator-CEO, PRIA CONFERENCESDiana Pascaru
Ethics&Compliance and Data privacy officer, MoldcellConstantin DAMOV
Președinte, Coaliția pentru Economia Circulară/ Președinte Green GroupSerghei Ceban
Şef Secţie Microcreditare şi Şef adjunct Direcţie RetailAnna Ceban
PR, Banca Alimente MoldovaLegislația privind protecția mediului în Republica Moldova – legea 209/2016, legea 248/2013 / Acordul XI cu Uniunea Europeană? Ce ar trebui să se modifice și ce se poate îmbunătăți? Reciclarea ambalajelor - stabilirea mecanismului de recuperare integrală a costurilor în conformitate cu principiul poluatorul plătește și cu principiul extins al responsabilității producătorului Reducerea depozitării deșeurilor și creșterea cotelor de reciclare Companiile de salubritate din Republica Moldova – cum se poate eficientiza activitatea acestora? Cum pot ajuta primăriile gestionarea deșeurilor? Educația pentru colectarea deșeurilor? Ce se poate colecta selectiv și unde? Care pot fi facilitățile fiscale pentru companii pentru a se încuraja colectarea deșeurilor în Moldova? Pe modelul altor țări europene, s-ar putea vedea necesitatea implementării sistemului garanție-depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu în Republica Moldova? Cum se adaptează orașele din Republica Moldova cerințelor de mediu europene și mondiale privind reciclarea? Dar privind calitatea aerului? Cum se implică companiile în protecția mediului? Cum pot contribui companiile la educarea angajaților, dar și a cetățenilor în general, pentru respectarea normelor de mediu? Exemple de campanii de succes. Prezentarea campaniilor CSR ale companiilor din Moldova Reciclarea electronicelor și electrocasnicelor? Colaborarea între producătorii care comercializează echipamente electrice şi electronice și asociații Ce poate învăța Republica Moldova din experiența altor state despre colectarea selectivă, managementul deșeurilor și poluare? Care sunt studiile realizate de experți? Exemple din România și alte țări Risipa alimentară – acțiunile pe care le fac autoritățile, companiile și ONG-urile. Stadiul legii risipei Alimentare în Moldova Care sunt propunerile mediului de afaceri? Ce responsabilități își asumă acestea? Dar autoritățile, dar societatea civilă? Ce rol pot juca asociațiile de locatari din Republica Moldova? Dar ONG-urile?
10:30 - 12:45