În premieră, PRIAevents, împreună cu Consiliului Concurentei Republica Moldova, au organizat în 21 noiembrie 2019, la Chișinău, conferința PRIA COMPETITION CHIȘINAU la care au luat parte 220 de reprezentanți de seamnă ai mediului de business din Republica Moldova
PRIAevents, împreună cu Consiliului Concurentei Republica Moldova, au organizat în 21 noiembrie 2019, la Chișinău, conferința PRIA COMPETITION CHIȘINAU – eveniment care a reunit toate sectoarele economiei direct interesate din Republica Moldova – IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar – bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.
Conferința a avut loc la Organ Hall în bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 81, Chișinău.
De ce un eveniment pe teme de concurență în Republica Moldova?
Pentru că este o țară care a beneficiat de o atenție deosebită a investitorilor, pentru că antreprenoriatul este în continuă dezvoltare, pentru că este o țară dinamică, cu potențial de dezvoltare economică pentru mai multe sectoare de business.
Toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment important a fost de interes pentru top manageri –președinti, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori, economiști, profesori și jurnaliști.
Lectorii participanți au fost:
Marcel RĂDUCAN – Preşedinte, Consiliului Concurenţei din Republica Moldova;
Mihaela ION – Partener, Popovici Nițu Stoica și Asociații;
Emil GUȚU – Competition Manager, ACI Partners;
Cornelia GORINCIOI – Șef Directie Concurența Neloială;
Ecaterina MACAREVICI – Controlor principal de stat, Direcția Anticartel;
Diana LAPTEACRU – Șef Direcție Abuz de Poziție Dominantă;
Lilia OGLINDĂ – Șef Direcție Concentrări Economice;
Gabriela CORCIMARI– Șef Direcție Juridică;
Ion MAXIM – Vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Vicepreședintele Plenului;
Angela GLADEI– Președinte AFAM / Președinte Asociația Patronală a Companiilor Financiare Alternative.
Eveimentul a fost moderat de Raluca VOIVOZEANU – CEO, PRIA Conferences.
Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumparați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.
Membrii asociațiilor profesionale trebuie, de asemenea, să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.
Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.
Asadar, concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței din Republica Moldova având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice.
Printre subiectele importante care s-au dezbătut la această ediție regăsim: concurența și sectoarele cheie precum financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.
Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență.
În cadrul conferinței PRIA Competition CHIȘINĂU participanții au beneficiat de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.
Conferința PPRIA Competition CHIȘINĂU face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
Ați avut ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu, dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleși subiecte ca voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile au fost adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfăsurați.
PRIAevents este recunoscută de multă vreme ca o platformă independentă, și echidistantă de discuții despre cele mai importante teme, despre schimbari legislative, politici în toate sectoarele economiei.
Mai multe detalii despre agenda evenimentului PRIA Competition Chișinău puteți găsi pe www.priaevents.ro şi pe https://priaevents.ro/pria-competition-conference-chisinau/.