Prof. Dr. Irinel POPESCU va participa la Simpozionul “Terapii de varf in oncologia moderna” in data de 19 octombrie

Prof. Dr. Irinel POPESCU, Șeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni va participa la evenimentul “Terapii de vîrf în oncologia modernă”. Dl. De-a lungul carierei Dl. Profesor Doctor Popescu a deținut pozițiile de Director ştiinţific al Institutului Clinic Fundeni (Preşedintele Consiliului Ştiinţific al IC Fundeni); Profesor Universitar UMF „Carol Davila”- Bucureşti; Coordonator programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade” a Universităţii de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti; Membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovaţie al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (seful comisiei de sănătate); Vicepreşedinte al Biroului CNATDCU (Comisia Naţională de Acordare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare); Senator – Preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului României si Expert al Consiliului Europei in probleme de transplant. De asemenea, Dl. Profesor Doctor Popescu a primit numeroase premii nationale, printre care Profesor de onoare al Universităţii „Ovidius” din Constanta; Profesor de Onoare al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş; Doctor honoris causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova; Membru titular al Academiei Romane de Stiinte Medicale si Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, dar si internaționale precum Visiting Professor al ISSO (International School of Surgical Oncology- Strasbourg); Membru al Academiei Franceze de Chirurgie; Membru al Academiei Europene de Chirurgie și Fellow of the American College of Surgeons (FACS).

Clinica chirurgicală Fundeni, a luat fiinta in 1959, cand Prof. Voinea Marinescu, pe atunci ministrul sanatatii si profesor la Colțea împreună cu profesorul Hortolomei, a obținut aprobarea de a inființa un spital multiclinic în cladirea A, cladire care inițial fusese destinată unui nou spital de tuberculoză. Structura clinicii chirurgicale de la spitalul Coltea s-a pastrat și la Spitalul Fundeni: secția de chirurgie generală, secția de chirurgie cardiovasculară, sector de anestezie-reanimare. Preocuparea pentru activitatea stiintifică a fost mult crescută față de 1989 prin posibilitatea membrilor Clinicii de a participa la burse de perfecționare, congrese medicale. În paralel s-au publicat o serie de articole în reviste de prestigiu din România și din strainătate, precum și o serie de monografii: ulcerul postbulbar, peritonitele, limfomul gastric. Experiența de peste 800 de rezectii hepatice în decursul a 10 ani și cea în transplantul hepatic a permis redactarea tratatului “Chirurgia Ficatului”, publicat în 2004, sub redacția Prof. Dr. Irinel Popescu, cu colaborare internatională.

Simpozionul cu numele “Terapii de vârf în oncologia modernă” este organizat de către Universitatea Jinan din Guangzhou prin spitalul afiliat “Fuda Cancer Hospital”, Universitatea Titu Maiorescu și Medical Research Monitoring Force, cu suportul PRIAevents la București, în data de 19 octombrie 2016, între orele 14.00-18.00, în amfiteatrul Aula Magna al Universității Titu Maiorescu.

Lectori extraordinari invitați la acest eveniment alături de Prof. Dr. Irinel POPESCU sunt: Prof. Kecheng XU; Prof. Dr. Jibing CHEN; Dr. Florin BĂCANU; Prof. As. Dr. Doru PAUL; Dr. Adina CROITORU si Dr. Andrei UNGUREANU.

« Fuda Cancer Hospital » este unul dintre spitalele cu cea mai mare rată de supraviețuire în cancerele avansate. Specialiștii din China ne vor prezenta modalități noi, mai puțin cunoscute, pentru tratarea cancerului, precum stimularea imunității non-specifice, terapia țintită cu nanoparticule, terapia nano-knife și criochirurgia, spitalul Fuda fiind spitalul cu cel mai mare număr de pacienți tratați prin criochirurgie din lume.

Terapia țintită cu nanoparticule poate fi utilizată și pentru monitorizarea eficacității imunoterapiei. Cu ajutorul terapiei prin nanoparticule care eliberează un medicament și apoi fluorescență verde atunci când celulele canceroase sunt pe moarte, cercetatorii au fost capabili de a vizualiza daca o tumoare este rezistentă sau susceptibilă la un anumit tratament mult mai devreme decât metodele clinice disponibile în prezent. Folosind această abordare, celulele luminează în momentul în care un medicament de cancer începe să funcționeze. Se poate determina daca o terapie de cancer este eficientă în cateva ore de tratament, și s-a demonstrat că această tehnică poate ajuta pentru a vizualiza și măsura în mod direct capacitatea de reacție a tumorilor.

Terapia nano-knife oferă o opțiune de minim invaziva pentru pacienții cu tumori inoperabile sau dificil de atins, inclusiv tumori localizate în apropierea structurilor critice si a vaselor de sânge majore in organism. În loc de a folosi căldură sau frig extrem, ceea ce ar putea deteriora țesuturile normale adiacente, sistemul NanoKnife folosește curenți electrici pentru a distruge tumorile canceroase.  În loc de a folosi energia de microunde, de căldură sau frig extrem, Sistemul NanoKnife folosește curenți electrici pentru tratarea tumorilor. În timp ce pacientul este sub anestezie generală, radiologul ghidează cu atenție pana la șase ace subțiri (electrozi) în corpul pacientului și strategic le plasează în jurul tumorii. Apoi, sistemul NanoKnife trimite impulsuri electrice sau curenți între fiecare set de ace pentru a perfora găuri permanente de dimensiuni de nanometri în tumora. Acest proces, numit electroporation ireversibile (IRE), face ca celulele canceroase sa fie dezechilibrata și declanșează o celula „sinucidere”, distrugând astfel tumorea. Pulsurile electrice sunt cuprinse între electrozi, reducerea la minim deteriorarea țesutului înconjurător de celule sănătoase, vasele de sânge si a altor structuri importante. După ce tumoarea este distrusă, organismul în mod natural își elimina celulelor moarte, care sunt înlocuite cu celule sănătoase.

Procedura durează de la două până la patru ore și se realizează pe o baza in ambulatoriu. Pacientului ii sunt administrate antibiotice înainte si după procedura pentru a preveni infecția. NanoKnife poate fi o opțiune de tratament pentru pacienții care nu sunt candidați pentru tratamente convenționale sau în cazul în care alte tratamente nu au fost eficiente. Pacienții cu un stimulator cardiac, bătăi anormale ale inimii sau stimuli nervoși nu sunt eligibili pentru această procedură.

Criochirurgia (numita si crioterapie) este utilizarea de frig extrem produs de azot lichid (sau gaz argon) pentru a distruge țesutul anormal. Criochirurgia este utilizată pentru tratarea tumorilor externe, cum ar fi cele de pe piele. Pentru tumorile externe, azotul lichid este aplicat direct la celulele canceroase cu un tampon de bumbac sau un dispozitiv de pulverizare.
Criochirurgia este de asemenea utilizată pentru tratarea tumorilor în interiorul corpului (tumori interne și tumori la nivelul osului). Pentru tumorile interne, azot lichid sau gaz argon este circulat printr-un instrument tubular numit cryoprobe, care este plasat în contact cu tumoarea. Medicul folosește ultrasunete sau IRM pentru a ghida cryoproba și monitorizează înghețarea celulelor, limitând astfel deteriorarea țesutului sănătos din apropiere. (În ultrasunete, undele sonore sunt returnate în afara organelor și a altor țesuturi pentru a crea o imagine numită sonograma.) O minge de cristale de gheața se formează în jurul sondei, congelând celulele din apropiere. Uneori, mai mult de o sondă este utilizată pentru a furniza azotul lichid la diferite părți ale tumorii. Sondele pot fi puse în tumoare în timpul intervenției chirurgicale sau prin piele (percutan). După criochirurgie, țesutul congelat se dezgheață și este fie absorbit în mod natural de către organism (pentru tumorile interne), sau se dizolvă și formează o crustă (pentru tumori externe).

De asemenea, în program vor avea loc lucrări care vor prezenta aspecte generale ale imunoterapiei în bolile neoplazice, limitele imunoterapiei țintite și aspecte legate de epigenetica în cancer.

Adresa unde are loc evenimentul : Calea Văcăresti, nr. 189, corp M, etajele 2 si 3, sector 4, București

back to top