Companiile petroliere au în așteptare proiecte de peste 100 de milioane de dolari, ca urmare a faptului că nu se înțeleg cu proprietarii terenurilor unde ar urma să desfășoare lucrările de explorare și producție, a declarat recent Sorin Gal, directorul general al Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
În opinia sa, legislația din sectorul petrolier trebuie modificată cât mai repede, întrucât în acest moment prevederile legislative nu sunt suficient de clare pentru a rezolva situația.
El a mai spus că, în urma rundei 11 de concesiuni, pe care ANRM o va lansa cât mai curând, întreg perimetrul Marii Negre românești va fi licitat și concesionat pentru explorări petroliere.
Totodată, Sorin Gal a arătat că, în urma unor analize realizate de ANRM alături de asociațiile patronale ale investitorilor din industria de petrol, există premise pentru a fi desecretizate, pe viitor, toate informațiile geologice și acordurile petroliere din România. Chiar dacă în România se exploatează petrol de 160 de ani, încă mai există resurse și potențiale rezerve. Marile companii își rezervă dreptul de a renunța la unele zăcăminte care au un randament mai scăzut. Dar există companii mici care, datorită noilor tehnologii, cresc factorii de recuperare în zăcămintele deja exploatate și reușesc să extragă țiței la costuri mai mici decât marile companii.
ANRM reprezintă statul în domeniul explorării și al exploatării, precum și al concesiunii tuturor perimetrelor. În ultimii ani au apărut metode moderne de cercetare geologică — precum prospecțiunea seismică 3D, care aduce un plus de acuratețe în colectarea datelor—, au apărut metode moderne de foraj vertical, de stimulare a zăcămintelor mature, deci există un potențial care poate fi exploatat în continuare. ANRM are rolul de a colecta cât mai multă informație geologică, pentru că noi gestionăm Fondul Geologic Național și, pentru a completa FGN cu cât mai multe date, suntem obligați să scoatem la explorare, prin runde de licitație, cât mai multe perimetre. “În urma rundei 11, pe care o vom lansa cât mai curând, întreg perimetrul Marii Negre va fi licitat și concesionat. Deci vom finaliza toată zona Marii Negre, iar în România cred că vom avea undeva spre 90% din zonele cu potențial petrolier”, a declarat oficialul ANRM.