Legea asigurărilor RCA ar putea fi adoptată de Parlament până în luna noiembrie, existând „șanse bune” să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, susține președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.
Șeful ASF consideră că noua lege RCA are încorporate principii moderne și trebuie să aducă mai multă transparență, mai multă individualizare a profilului consumatorilor, fiind fondată pe principiul mutualității, „adică plătești și dacă nu ești vinovat”. De asemenea, acesta consideră că naționalizarea fondurilor de pensii din Pilonul II, așa cum a anunțat Polonia, „ar fi contraproductiv, foarte riscant și ne-ar aduce numai dezavantaje”, iar România are o anume istorie în reversibilitatea reformelor.
In ceea ce privește Brexit-ul, președintele ASF apreciază că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană o va afecta mai mult pe aceasta decât pe restul lumii, deoarece activele românești în lire sterline au o pondere marginală. Mișu Negrițoiu a mai vorbit în interviu despre nivelul tarifelor la polițele RCA, despre modelul de business al jucătorilor din piață, dar și despre dezvoltarea pieței de capital din România.
Noua lege are încorporate principii moderne și trebuie să aducă mai multă transparență, mai multă individualizare a profilului consumatorilor. Asigurările RCA se fondează pe principiul mutualității. Adică, plătești și dacă nu ești vinovat. Dar preocuparea este ca această diferență între gradul de vinovăție, între comportamentul individual și nivelul primei să fie cât mai mică. Nu se poate însă individualiza 100%, ci pe grupe de asigurați. Se ia în calcul comportamentul mediu. In ceea ce priveste evolutia prețul RCA de la un an la altul Mișu Negrițoiu a afirmat că nu vor fi creșteri. Costurile vor atinge un nivel de echilibru.“Datele noastre arată că acum au ajuns, practic, la un echilibru. Am cerut datele cu primele practicate să vedem care este diferența dintre acestea și primele notificate. Că ajung acum la echilibru, că ajung la anul important este ca ajung. De acolo, nu au decât să o ia în jos, dacă nu mai crește frecvența daunelor. În cazul în care crește concurența, în sensul că vin noi asigurători, dacă crește distribuția — și noi încurajăm introducerea de noi canale de distribuție și mai ales distribuția online — și dacă autovehiculele vor fi mai bine echipate, vom avea tot atâtea premise de detensionare a pieței”.
Referitor la inițiativele legislative de reglementare a pieței bancare Mișu Negrițoiu a afirmat considera ca este exagerată presiunea care se pune pe bănci și pe banca centrală în particular. “Există un curent de atitudine față de sistemul bancar care vine dintr-o serie de probleme reale, dar care nu sunt numai ale României, combinat cu un exces la nivel politic și mediatic de a pune la îndoială și multe lucruri bune care se fac în sistemul bancar. Iar atacul la independența băncii centrale chiar mi se pare excesiv. Una este transparența și alta este independența. Independența autorităților de supraveghere, a băncii centrale în special, trebuie apărată în linie cu tot ce se întâmplă în lume. Aici chiar mi se pare excesivă intervenția”!