România este pregătită să își asume responsabilitatea unui viitor mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, afirmă ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, într-un mesaj cu prilejul Zilei Națiunilor Unite.
„Cu experiența a patru mandate în Consiliul de Securitate al ONU, România este pregătită să-și asume responsabilitatea unui viitor mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și, din această perspectivă, să se alăture efortului colectiv de promovare a agendei ONU”, se arată în mesajul ministrului. Comănescu susține și că actualul context internațional reclamă mai mult decât oricând cooperare și soluții colective, iar Organizația Națiunilor Unite continuă să fie forul cel mai relevant pe scena multilaterală. „Organizația mondială și-a diversificat continuu, în cei 71 de ani scurși de la înființarea sa, sfera activităților, pledând constant pentru menținerea păcii și securității internaționale, dezvoltare și drepturile omului. România rămâne atașată valorilor și principiilor Cartei ONU și ferm hotărâtă să își continue și diversifice contribuția la stabilitatea și securitatea internațională, atât în plan regional, cât și în plan global”, precizează Comănescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Pe 24 octombrie, statele membre ale ONU aniversează Ziua Națiunilor Unite, marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei care stă la baza înființării și funcționării Organizației. Carta Organizației Națiunilor Unite a fost semnată la 26 iunie 1945 la Conferința de la San Francisco și a intrat în vigoare la 24 octombrie în același an. În prezent, organizația numără 193 de state membre. România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955, prin adoptarea unei rezoluții a Adunării Generale. Pregătirea și derularea de către România a președinției Consiliului UE presupun costuri de câteva zeci de milioane de euro Premierul Dacian Cioloș a declarat luni că asigurarea președinției Consiliului UE de către România presupune costuri de câteva zeci de milioane de euro. „E vorba, din calculele noastre, de câteva zeci de milioane de euro costul pregătirii președinției și derulării președinției Consiliului UE. Sunt bani care vor contribui inclusiv la promovarea imaginii României, bani care trebuie să ne permită să pregătim și partea administrativă, logistică”, a afirmat Cioloș, la o dezbatere despre preluarea de către România a președinției Consiliului UE în 2019.
Prim-ministrul a adăugat că revine în sarcina viitorului Guvern să stabilească dacă se viitoarele Consilii informale se vor organiza la București sau în alte localități. „Pentru fiecare Consiliu de miniștri vor exista reuniuni informale în statul membru care asigură președinția, deci va trebui decis dacă organizăm toate consiliile informale la București, în Capitală, sau dacă le organizăm și în alte locații din țară. Asta presupune, dacă o facem și în alte locații din țară, costuri suplimentare pentru că trebuie asigurată partea logistică pentru a primi câteva sute de oameni, deci delegații care vor însemna sute de participanți, dar înseamnă și o oportunitate de a promova și alte zone din țară decât Bucureștiul”, a explicat Dacian Cioloș.