Valea Sighiștelului din Bihor, zona cu cea mai mare densitate de peșteri din România, va găzdui în spațiul ei aproape sălbatic, în perioada 30 – 31 iulie, a doua ediție a evenimentului Team’s Outdoor Race (TOR), la care sunt așteptați să participe peste 400 de turiști din toată țara.
„Evenimentul are trei ținte: promovarea destinațiilor turistice în care se poate practica turismul de aventură, susținerea economică a comunităților cu potențial turistic și dezvoltarea activităților în echipă. Conceptul TOR promovează activitățile în zone sălbatice, concursurile de echipă în regiuni aproape neafectate de impactul uman. Nu am dori să dezvăluim probele prin care vor trece oaspeții noștri, dar vor avea de trecut prin diverse provocări spectaculoase”, a declarat, recent, Gabriel Bonaciu, consultant în turism în cadrul Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor. Participanții din cele 60 de echipe vor experimenta numeroase activități, precum tiroliana, vor descoperi și își vor pune în valoare punctele forte, dar în același timp vor găsi și poate vor depăși noi limite personale și de grup. „Activitățile în aer liber sunt practicate cu entuziasm de multă vreme. Transilvania și Munții Apuseni, în mod special, dețin potențialul de a atrage persoanele interesate de aventură și activități polisportive. Această piață este în creștere în Europa, dar și în rândul populației din România. În acest sens, AMD Bihor consideră că frumusețea și sălbăticia oferită de Valea Sighiștelului nu trebuie lăsate neexploatate”, a menționat Bonaciu. În tabăra de campare, mai sus de satul Sighiștel, vor fi amenajate standuri de prezentare a produselor oferite de comunitatea locală și de către asociațiile de producători din Bihor. Iubitorii de produse tradiționale vor putea alege între mai multe rețete de gemuri din fructe de pădure sau între sucurile și siropurile naturale făcute de membrii Asociației Fermierilor din Depresiunea Beiușului sau de către Asociația Orizonturi Verzi din comuna Roșia. Nu vor lipsi sortimentele de brânzeturi și compoturi provenite din Colești, zonă în care sunt folosite pentru producție doar produse și îngrășăminte naturale. Situat în comuna Câmpani, Valea Sighiștelului, ce adăpostește peste 200 de peșteri pe o suprafață de zece kilometri pătrați, având o lungime de circa nouă kilometri, este una dintre porțile de intrare în Parcul Natural Apuseni, cu multe atracții turistice.De văzut sunt, în primul rând, Cheile Sighiștelului, cu peșterile ale Drăcoaia, Corbeasca, Măgura, Coliboaia și Pișolca. Spectacolul sălbatic oferit de pereții de calcar ce aproape că se unesc în unele locuri lasă impresia că cerul nu e decât o eșarfă albastră. Ascensiunea, deși nu spre cote înalte, duce spre alte peisaje pline de farmec. Pe Valea Sighiștelului pot fi făcute ture de drumeție montană spre diferite destinații din Munții Apuseni: Peștera Urșilor de la Chișcău, satul de vacanță Vârtop sau chiar spre Platoul Carstic Padiș.
Organizatorii celei de a doua ediții a evenimentului Team’s Outdoor Race (anul trecut a avut loc în comuna Vadu Crișului) sunt Agenția de Management al Destinației Bihor împreună cu Asociația OutDare Timișoara, sprijiniți logistic de Vertical Adventure. Parteneri sunt Primăria Comunei Câmpani, Asociația „Valea Sighiștelului”, Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor și Administrația Parcului Natural Apuseni.