4 milioane de turiști vor cheltui pe Litoral și în Deltă 1,4 miliarde de lei

Vara anului 2016 se anunță a fi cea mai profitabilă din ultimii 10 ani pentru turismul românesc, când peste patru milioane de turiști ar urma să cheltuiască mai mult de 1,4 miliarde de lei pe servicii de cazare și masă, conform unei analize realizate de o companie de specialitate.

Pe fondul situației internaționale, mulți dintre turiștii români, dar și străini, s-au reorientat către Litoralul românesc și Delta Dunării. Potrivit datelor Keysfin, realizatorul studiului, numărul turiștilor care au vizitat Dobrogea (litoral și Delta Dunării) a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul dezvoltării ofertei de servicii de calitate. Dacă, în 2010, erau înregistrați oficial 3,04 milioane de turiști români, numărul acestora a crescut susținut în următorii ani la 3,23 milioane în 2011, 3,57 milioane în 2012, 3,27 milioane în 2013, 3,37 milioane în 2014 respectiv 3,80 milioane de turiști în 2015. “Perspectivele sezonului 2016 sunt extrem de pozitive. Semnalele din piață indică faptul că gradul de cazare în stațiunile de pe litoralul românesc a atins 100% în ultimele trei săptămâni, luna august este la capacitate maximă, iar perspectivele lunii septembrie sunt, de asemenea, îmbucurătoare, vremea urmând să fie propice extinderii sezonului”, spun experții de la Keysfin care estimează că numărul turiștilor români și străini să treacă în acest an de granița de 4 milioane. Conform analiștilor, datele privind numărul turiștilor iau în calcul numai cifrele oficiale, raportate de operatorii din turism autorităților. “Este cunoscut faptul că există o piață alternativă de turism, așa-numitele cazări la particulari, acolo unde numărul locurilor de cazare este cel puțin egal cu cel din structurile fiscalizate. Dacă luăm în calcul și faptul că multe dintre datele trimise de operatori autorităților nu sunt cele mai fidele, avem perspectiva unui an 2016 cu un număr record de turiști”, au spus aceștia. Datele statistice arată că, de la an la an, afacerile din sectorul de HORECA au crescut spectaculos pe litoral. Dacă în 2010, business-ul total din zona Dobrogei, incluzând aici litoralul și Tulcea (Delta Dunării) era cifrat la 713,3 milioane de lei, în anii următori a crescut de la 662,7 milioane lei în 2011, la 805,1 milioane lei în 2012, la 832,6 milioane lei în 2013, la 948 milioane lei în 2014 și, respectiv, 1,14 miliarde lei în 2015. Datele de la Ministerul Finanțelor, analizate de Keysfin, arată că cei mai importanți jucători din sectorul turismului litoral sunt Blaxy Premium Resors Hotel în domeniul hotelier, Georgio Fast în sectorul restaurantelor, Undergroud Group în domeniul barurilor, Tabăra Năvodari și Stihll în segmentul taberelor, campingurilor și parcurilor de rulote.

Cele mai mari afaceri în sectorul de cazare de pe litoral, în 2015, au fost realizate de Blaxy Premium Resors Hotel (18,41 milioane de lei), urmată de Vega Turism (18,4 milioane de lei) și de Voila (14,5 milioane de lei). Turiștii români încep, treptat, să redescopere litoralul românesc, creșterea calității serviciilor de cazare și masă fiind una evidentă, spun cei de la Keysfin. “Renovarea hotelurilor din Mamaia, Neptun, Olimp, Venus, Saturn și adoptarea unui management similar cu cel din Grecia, Turcia și Bulgaria au făcut ca firmele de turism să înregistreze rezultate excelente în acest an. Un cuvânt greu de spus l-a avut climatul de insecuritate extern, atentatele din Turcia, Franța și Germania influențând decizia turiștilor români”, spun experții. Marea miză pentru hotelierii români o reprezintă dezvoltarea ofertelor pentru turiștii străini, mai ales pentru cei din țările fostului spațiu sovietic și tinerii occidentali.

‘Numărul turiștilor străini este în creștere, de la an la an, însă sub potențial. Dezvoltarea unor oferte de servicii turistice și de distracție competitive, cu focus pe plajele de calitate, oferta de cluburi și gastronomia românească, dar mai ales pe climatul de siguranță din România, trebuie să determine o creștere a afluenței turiștilor străini în următorii ani’, au mai spus analiștii KeysFin.

Potrivit datelor Keysfin, în 2015, au fost pe litoral 191.093 de turiști străini, iar în Deltă au fost înregistrați 33.815. Spre comparație, în 2010, litoralul românesc a atras 133.900 turiști străini, iar în 2014 au fost 162.914.

back to top