Activitati dedicate Centenarului Armatei a 2-a

O serie de manifestări dedicate Centenarului Armatei a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, vor avea loc în perioada 10-18 august la Buzău. Activitățile dedicate centenarului Armatei a 2-a se vor încheia pe 18 august, pe platoul din fața Prefecturii Buzău, cu o paradă militară, retragerea detașamentelor cu torțe și un foc de artificii.

 

Programul activităților cuprinde competiții sportive, ciclocros, plecarea unei echipe de bicicliști pe traseul Buzău — Vf. Penteleu, loc unde în cadrul unei ceremonii militare se va dezveli o placă comemorativă și se va arbora Drapelul Național al României, o ceremonie militară la Cimitirul Eroilor din localitatea Siriu, concerte de promenadă susținute de către muzicile reunite ale Diviziei 2 Infanterie ‘Getica’ și un program susținut de către Ansamblul Cultural ‘Tomis’, din Constanța, o ceremonie militară cu ocazia dezvelirii unui ansamblu monumental dedicat Centenarului Armatei a 2-a, simpozionul cu tema: ‘Armata a 2-a — Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, un secol de trăiri’, expoziția România-NATO și inaugurarea sălii de tradiții la Muzeul județean din Buzău. Totodată, în Parcul Crâng vor avea loc expoziția de armament, echipament și tehnică militară și prezentarea atelierelor antice, organizate de către Ansamblul Cultural ‘Tomis’ din Constanța, de pielărie, fierărie, ceramică și pictură, iar la sala Teatrului ‘George Ciprian’ din Buzău va avea loc spectacolul susținut de către Ansamblul ‘Doina al Armatei’.

Pe 18 august, șirul de evenimente dedicate centenarului Armatei a 2-a se va încheia pe platoul din fața Prefecturii din Buzău cu o paradă militară, retragerea detașamentelor cu torțe și un foc de artificii. ‘Aceste activități vor constitui un minunat prilej de promovare a simbolurilor și al tradițiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoțională’, a precizat într-un comunicat de presă transmis Agerpres comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Petrică-Lucian Foca.

În urmă o sută de ani, în noaptea de 14 spre 15 august 1916, în conformitate cu ,,Planul de mobilizare pentru anii 1916 — 1917′ și prevederile ,,Ipotezei Z’, din ordinul Comandamentului Suprem Român, au fost chemate sub drapel, alături de toate forțele militare române, și forțele Armatei a 2-a, structura organizatorică ce se preconiza a se înființa la campanie. După cum rezulta din Ordinul nr. 40 al Marelui Cartier General, datat București, 15 august 1916, „cu începere din ziua de 18 (optsprezece) August a.c. (1916-n.n.), toate trupele și serviciile prevăzute prin lucrările „Ipotezei Z” vor trece sub ordinele superioare ale Comandamentului Armatei a 2-a al cărui cartier general se va găsi instalat, până la terminarea mobilizării, în localul Școalei de artilerie și geniu…’,  Această structură a evoluat de la Armata a 2-a la Comandamentul Operațional Întrunit, înființat în anul 2000, la Divizia 2 Infanterie, înființată la 15 aprilie 2010.

Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, structură subordonată direct Statului Major al Forțelor Terestre, are în componență majoritatea unităților militare din zona de est și sud-est a României

back to top