Agentia Spatială Romana gazduieste Consultarea Cetatenilor asupra Domeniului Spatial pentru Europa

Agenția Spațială Română (ROSA) anunță că va găzdui, pe 10 septembrie, Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa. Potrivit unui comunicat remis recent. Este pentru prima dată când viitorul domeniului spațial este abordat printr-un astfel de eveniment.

 

„Această consultare fără precedent este organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în toate cele 22 de state membre ESA, simultan, printr-o metodologie unică”, precizează sursa citată.

La eveniment sunt așteptați să participe aproximativ 2.000 de cetățeni europeni. Orice cetățean român interesat să ia parte la eveniment se poate înscrie până pe 28 august, pe site-ulhttp://www.citizensdebate.space/ro_RO/home. Potrivit ROSA, numărul de locuri disponibile este de aproximativ 100, iar participanții selectați vor primi confirmare de participare. Nu se percepe nicio taxă de participare. Pe parcursul evenimentului, cetățenii vor avea ocazia să-și exprime opiniile cu privire la prioritățile programelor spațiale curente sau viitoare. Rezultatele întâlnirii vor fi centralizate și comunicate Agenției Spațiale Europene, servind drept recomandări din partea cetățenilor europeni pentru elaborarea strategiilor spațiale. În România, ROSA va organiza consultarea la București, într-o  locație care va fi anunțată în curând atât pe pagina evenimentului, la secțiunea dedicată României, cât și pe website-ul ROSA. Evenimentul va avea loc pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 09,00 la ora 17,00. ESA este o organizație interguvernamentală, înființată în 1975, având misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor europeni și ai întregii lumi. ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie, dintre care 20 sunt membre ale Uniunii Europene. ESA a stabilit și colaborări formale cu alte șapte state UE. Canada ia parte în unele programe ESA printr-un acord de cooperare.

back to top