Ajutor financiar pentru apicultori

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un ajutor financiar în limita a patru milioane de euro pentru apicultorii care au înregistrat pierderi din cauza vremii nefavorabile din acest an.

 

Achim Irimescu, ministrul agriculturii, a declart rcent: „Încercăm să-i ajutăm pe apicultori în acest an și în principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încă analizăm,

dar cred că vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de condițiile meteo nefavorabile între 1,2 și 1,4 milioane de familii de albine”.

Potrivit sursei citate, sprijinul pentru apicultori va veni după rectificarea bugetară, anunțată pentru finele lunii iulie, începutul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul cărnii de porc și cel pentru achiziția de material genetic pentru reproducția la ovine și caprine. Achim Irimescu se află vineri în localitatea Păltiniș din județul Sibiu pentru a participa la reuniunea Asociațiilor Crescătorilor de Ovine și Caprine.

Încă din luna mai, apicultorii români au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față „situației disperate” din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine. Ei au susținut că 2016 va fi un „an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

„Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat.(…)”, a declarat pentru AGERPRES, la mijlocul lunii iunie, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea. Cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării.

Potrivit celor mai recente date culese de ACA din teritoriu, producția de miere din acest an nu va depăși 7.000 de tone, în condițiile în care 80-90% din familiile de albine au avut de suferit în urma condițiilor meteo nefavorabile.”Cred că anul acesta producția de miere va fi undeva la 30-35% dintr-o producție normală, adică în jur de 6.000 — 7.000 tone estimăm noi. Avem 80-90% din familiile de albine afectate și de aceea noi am cerut Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis de 50 de lei pe stup. Nici la floarea soarelui nu am mai recuperat, pentru că apicultorii nu s-au mai deplasat în pastoral, fie că nu au mai avut albine, fie familiile au fost slăbite. Nici exportul de miere nu a mers anul acesta pentru s-a blocat de tot piața europeană. Au adus anul trecut miere din China, Argentina și există stocuri chiar și în Germania, unde exportăm noi cea mai mare cantitate”, a explicat la rândul său, vineri, pentru AGERPRES, președintele ACA.

În ceea ce privește scumpirea mierii din cauza producției reduse de anul acesta, Fetea susține că nu s-ar justifica acest lucru, deoarece în România nu prea se consumă miere și există stocuri suficiente. „Am văzut o statistică potrivit căreia aproape 20% din mierea pe care o consumăm noi vine din import, iar anul trecut, în România, au intrat cantități mari de miere din afară și sunt stocuri suficiente”, a precizat Fetea.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, iar peste 60% dintre aceștia sunt membri ai Asociației, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

 

back to top