„Autoritate fiscala independenta” pentru zona euro

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – ar trebui să stabilească condițiile viitoarelor pachete de asistență financiară și să impună reglementări fiscale, preluând unele atribuții ale Comisiei Europene (CE), se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

Germania caută să exercite un control mai mare asupra banilor cheltuiți pentru a salva economiile mai slabe din Europa — o temă sensibilă într-o țară care este cel mai mare contributor la ESM, fondul guvernat de miniștrii de Finanțe din zona euro. Bundesbank ar dori ca ESM să evalueze perspectivele economice ale statelor care solicită asistență financiară și să identifice necesitățile lor de finanțare.”Implementarea programului ar trebuie monitorizată în viitor de ESM”, se arată în raportul Bundesbank.

Înființat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală, Mecanismul European de Stabilitate împrumută bani statelor aflate în dificultăți financiare, în anumite condiții. ESM a acordat Greciei împrumuturi semnificative. Dar condițiile acordării asistenței financiare sunt negociată de reprezentanții CE, BCE și FMI, cele trei instituții monitorizând progresele înregistrate de de statele care solicită asistență financiară.Bundesbank apreciază că un ESM consolidat ar putea prelua rolul de „autoritate fiscală independentă” pentru zona euro, evaluând evoluțiile economice și îndeplinirea reglementărilor bugetare.

back to top