CERT-RO se alatura campaniei de constientizare contra criminalitatii cibernetice in randul tinerilor

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) s-a implicat, alături de Poliția Română, DIICOT și Bitdefender, în campania de conștientizare și prevenire a criminalității informatice în rândul tinerilor, organizată de Europol (EC3) la nivel european, în perioada 5 – 9 decembrie a.c.

„Europol și autoritățile de aplicare a legii din Australia, Belgia, Franța, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au desfășurat o acțiune comună care a vizat utilizatorii unei platforme de achiziționare de Distributed Denial of Service (DDoS). Ca urmare a acestei acțiuni a fost dezafectată platforma ce punea la dispoziție respectivele instrumente de atacuri informatice, iar 34 de persoane au fost reținute/arestate și 101 persoane audiate și atenționate/avertizate”, se arată într-un comunicat al CERT-Ro. Pe parcursul acțiunii, Centrul European Cybercrime al Europol a sprijinit eforturile naționale ale țărilor menționate, în vederea identificării persoanelor suspecte, atât în Europa, cât și în afară, prin organizarea de întâlniri operaționale, coroborarea informațiilor obținute și suport analitic. Site-ul ce punea la dispoziție aceste ‘servicii’ de achiziționare de DDoS era utilizat în special de tineri pasionați de jocuri video. Potrivit sursei citate, organele de aplicare a legii au desfășurat operațiuni de succes împotriva unor persoane ce au realizat infracțiuni cibernetice. Ca urmare a acestor acțiuni s-a resimțit nevoia de a realiza o campanie preventivă, în mai multe țări europene, care să informeze și să conștientizeze tinerii asupra riscului de a fi implicați în criminalitatea informatică. „Mulți tineri realizează atacuri cibernetice pentru distracție sau din dorința de a-și arăta cunoștințele în domeniul IT, fără a conștientiza pe deplin consecințele faptelor lor. Cu toate acestea, pedepsele sunt severe și pot avea implicații negative asupra viitorului tinerilor anchetați”, precizează CERT-RO. În context, adolescenții care au fost implicați în criminalitatea informatică au deprinderi care pot fi folosite și într-un context pozitiv. De asemenea, cunoștințele în programare, securitate informatică sau chiar gaming sunt căutate și există mai multe oportunități de carieră pentru cei pasionați de aceste domenii.

Un studiu recent realizat cu sprijinul EUROPOL, publicat în octombrie 2016, demonstrează cum pot tinerii să fie implicați în criminalitatea informatică, conform Agerpres.

back to top