CFR SA si Comisia Europeana au semnat contractul pentru tronsonul Apata-Cata, in valoare de 440 milioane euro

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA și Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Inovații și Rețele (INEA), au semnat contractul de finanțare pentru modernizarea tronsonului Apața – Cața, în valoare totală de 440 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al CFR SA, tronsonul feroviar Apața -Cața reprezintă un lot important în cadrul programului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara, componentă a Coridorului Rin -Dunăre. Proiectul de modernizare a tronsonului Apața -Cața, în lungime de 28,44 kilometri, va contribui la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilității sustenabile pe secțiunea Frontieră Ungară-Curtici-Arad-Simeria-Sighișoara-Brașov, prin: creșterea vitezei de circulație la 160 kilometri/oră, reducerea duratei de transport, creșterea siguranței feroviare, facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă și introducerea sistemelor moderne de semnalizare și de management al traficului. „Prin semnarea acestui contract de finanțare, CFR SA și-a asigurat sursa de finanțare în vederea lansării procedurii de achiziție a lucrărilor aferente tronsonului Apața-Cața și, astfel, se continuă programul de modernizare a infrastructurii feroviare pe ramura nordică a Coridorului IV feroviar, cuprinsă între Curtici-Brașov-Constanța’, a declarat directorul general al companiei, Marius Chiper.

Valoarea cheltuielilor eligibile aferente întregului proiect este de 538,301 milioane de euro, din care 440,007 milioane de euro reprezintă valoarea grantului (finanțare europeană nerambursabilă), acordat de Comisia Europeană, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Cofinanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat, respectiv 98,294 milioane de euro, pentru perioada 2016-2020, și 167,571 milioane de euro, pentru perioada 202- 2023.

CFR SA este compania națională care administrează infrastructura feroviară publică.

Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg. Potrivit analiștilor de la Bloomberg, în total, cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump, după ce piețele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi în urma anunțului că magnatul imobiliar din New York va deveni cel de al 45-lea președinte al SUA. In total cei 10 miliardari mexicani incluși în Bloomberg Billionaires Index au pierdut în total 6,5 miliarde de dolari. După Carlos Slim, care a pierdut 5,1 miliarde de dolari, urmează Eva Gonda Rivera, a patra cea mai bogată persoană din Mexic, care a pierdut 487 milioane de dolari și Lorenzo Servitje Sendra, a cincea cea mai bogată persoană din Mexic, a cărui avere s-a diminuat cu 397 milioane de dolari.

Cu toate acestea, miliardarii americani, care reprezintă o treime din Bloomberg Billionaires Index, au avut cele mai mari pierderi în dolari, aproximativ 9,3 miliarde de dolari. Averea combinată a miliardarilor din indexul Bloomberg a scăzut cu 0,9% până la 4.400 de miliarde de dolari la debutul tranzacțiilor pe bursa de la New York, conform Agerpress.

back to top