Cluj-Napoca devine încet primul „Smart City” din România. O serie de aplicaţii le uşurează viaţa locuitorilor

Cluj-Napoca, supranumit ”Sillicon Valley” al României, devine încet, primul „Smart City” din România. Autorităţile locale şi firmele de IT au dezvoltatmai multe aplicaţii menite să le uşurează viaţa locuitorilor.

Clujenii nu mai trebuie să meargă până la Primăria Cluj-Napoca pentru a semnala o problemă, ci o anunţă direct de pe propriul smartphone. Aplicația „My Cluj„ prin intermediul căreia pot transmite sesizările direct către Primărie, este gratuită și poate fi descărcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS. De asemenea, aplicația este disponibilă și în varianta pentru desktop și poate fi accesată pe mycluj.e-primariaclujnapoca.ro sau de pe website-ul Primăriei www.primariaclujnapoca.ro.

La fel, tot cu un singur click, şoferii din Cluj-Napoca pot găsi locurile de parcare disponibile folosind aplicaţia „Cluj Parking. Astfel, aceştia nu mai caută zeci de minute parcări unde să îşi lase maşinile. Dacă intră pe aplicaţie pot afla în timp real locurile libere din parkingurile din oraş.

Parcările monitorizate prin aplicația Cluj Parking sunt:

  • parking Moților (public) – 382 de locuri de parcare
  • parcarea din Piața Unirii (publică) – 103 de locuri de locuri de parcare
  • parcarea din Piața Mihai Viteazu (publică) – 74 de locuri de parcare
  • parcarea din Piața Cipariu (publică)- 100 de locuri de parcare
  • parking Sala Polivalentă (public) – 440 de locuri de parcare
  • parking Multiplex Leul (privat) – 210 de locuri de parcare

Tot de pe smartphone pot fi făcute acum programări la bazele sportive publice. Pe site-ul Bazei Sportive Gheorgheni programarea se poate face direct de pe site.

Firmele de IT din oraş au creat aplicaţiile şi le-au oferit gratuit autorităţilor. IT-iştii au creat, de asemenea, şi alte lucruri utile inclusiv pentru turişti. Aceştia pot afla folosind mai multe aplicaţii care sunt obiectivele turistice din oraş, unde pot mânca, unde îşi pot petrece timpul liber sau ce evenimente sunt organizate în oraş.

Sursa cluj.ro

back to top