Conditii noi pentru adoptii

Copiii nu mai pot fi alesi dupa etnie, iar dupa cinci refuzuri parintii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile fara consiliere Noua lege a adoptiei prevede, printre altele, ca o familie sa nu mai poata selecta etnia copilului pe care doreste sa il ia acasa, iar la un numar de cinci refuzuri, parintii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decat dupa finalizarea unui program de consiliere Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a prezentat o parte din schimbarile pe care noua lege le aduce in privinta adoptiei.”In normele de aplicare a noii legi am introdus o procedura pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni in sprijinul micutilor care au acum sansele cele mai mici de a fi adoptati, iar aici ne refeirm la cei care au varsta peste sapte ani, cei cu handicap, cei care au un frate sau o sora in sistemul de ingrijire sociala. Evaluarea familiei a fost reconsiderata, in sensul in care cautam ca printre cei care vor sa adopte sa gasim viitori parinti, testam asadar capacitatea de a fi un parinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adoptie”, a precizat Gabriela Coman, presedintele ANPDCA.Astfel, parintii adoptatori nu vor mai putea alege sa le fie prezentati doar copii apartinand unei anumite etnii, asa cum s-a intamplat pana in prezent. In plus, o familie adoptatoare nu va putea refuza mai mult de cinci copii care ii sunt prezentati de reprezentantii directiilor de asistenta sociala.”Adoptatorii care refuza de cinci ori procedura de potrivire practica, acestia nu vor mai fi inclusi in alte potriviri pana la finalizarea unui program de consiliere si informare”, a precizat Gabriela Coman. Aceste programe de consiliere vor fi menite sa ii ajute pe viitorii parinti sa identifice probleme care au dus la cele cinci refuzuri si sa aiba o alta perspectiva asupra procesului de adoptie si a copiilor din centrele de plasament. Iar la finalizarea programului de consiliere, parintii adoptatori vor putea demara din nou pasii pentru a adopta un copil. In plus, organizatiile non guvernamentale (ONG) sau de specialitate din domeniul asistentei sociale vor putea participa la consilierea parintilor adoptatori si chiar la selectia familiilor care doresc sa adopte un copil. Pe de alta parte, va fi realizat un registru al copiilor greu adoptabili in care vor fi inclusi micutii care, timp de noua luni de cand au fost declarati adoptabili, nu au fost integrati intr-o familie ori au fost respinsi de familia adoptatoare, precum si cei care, in decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.
Prin noua lege a adoptiilor, care se aplica din data de 12 august, autoritatile isi propun sa scada la jumatate timpul mediu necesar perfectarii procedurilor, de la un an si jumatate cat este in prezent, la mai putin de 12 luni.”Efortul si finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai multi copii sa ajunga in familii. Astazi putem sa spune ca da, procesul de adoptie este mai usor, mai rapid. O lunga lista de documente au fost taiate, digitalizate, simplificate, comasate. Pentru familia care doreste sa adopte, prcesul a scazut sub un an, iar pentru copii sub sapte luni”, a declarat Oana Toiu, secretar de stat in Ministerul Muncii. Doua probleme majore cu care se confrunta in acest moment Romania, in opinia UNICEF, sunt dificultatea cu care este declarat un copil „adoptabil” in tara noasta si numarul mic al familiilor care doresc sa adopte un copil.”Din cei 57.000 de copii care se afla in sistemul de ingrijire a statului, doar 3.250 sunt adoptabili, deci mai putin de 6% din copiii aflati in grija statului pot fi adoptati. Pe de alta parte, avem 1.881 de parinti care au fost evaluati si declarati „parinti adoptatori¬, deci contra cu ceea ce auzim uneori, nu e o problema in Romania ca nu sunt suficiente adoptii sau suficienti copii adoptabili, ci e o problema ca nu avem suficiente familii care sa vrea sa adopte un copil”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania. Prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de parinte adoptator a fost extinsa de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta sa expire inainte de incheierea procedurilor de adoptie. In plus, un copil odata declarat „adoptabil” va avea aceasta calitate pana la implinirea varstei de 14 ani.Pentru a veni in sprijinul asistentilor maternali si a angajatilor directiilor de protectie a copiilor, presedintele ANPDCA a anuntat ca va fi elaborat un „Ghid pentru specialistii care lucreaza in domeniul adoptiei”, urmand sa fie ulterior elaborat si un ghid pentru parintii adoptivi.Noile reglementari legale si termenele valabilitate a documentelor vor fi valabile si pentru parintii care au intrat in acest proces inainte de elaborarea noii legi, au anuntat reprezentantii ANPDCA.
In Romania, sunt 57.581 copii in sistemul de ingrijire al statului, dintre care 3.250 sunt adoptabili, iar din acestia 1.874 au varste cuprinse intre 7 si 17 ani, iar 546 au sub 3 ani.

 

back to top