CONSILIUL CONCURENŢEI A AUTORIZAT CU CONDIŢII PRELUAREA COVALACT ŞI LACTATE HARGHITA DE CĂTRE GRUPUL LACTALIS

CONSILIUL CONCURENŢEI A AUTORIZAT CU CONDIŢII PRELUAREA COVALACT ŞI LACTATE HARGHITA DE CĂTRE GRUPUL LACTALIS

Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care grupul Lactalis preia Covalact SA şi Lactata Harghita SA.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia poate conduce la consolidarea poziţiei grupului Lactalis pe piaţa producţiei şi comercializării untului, la nivel naţional, cu efectul reducerii posibilităţilor de alegere ale consumatorilor. În această situaţie, ar fi existat posibilitatea ca tranzacţia să conducă la creşterea preţului untului.

Ca urmare, tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de către grupul Lactalis. Astfel, grupul Lactalis şi-a luat angajamentul de a cesiona marca de unt „La Dorna” pentru o anumită perioadă de timp către o companie cu competenţă industrială relevantă, independentă de grupul Lactalis. De asemenea, această companie trebuie să schimbe marca („re-branding”), deci va comercializa untul sub altă denumire.

Grupul Lactalis va depune toate eforturile pentru a menţine viabilitatea economică şi competitivitatea activităţii destinată cesionării. De asemenea, va avea obligaţia de a pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la companiile care vor să preia marca de unt şi să obţină acordul prealabil al autorităţii de concurenţă.

Pe celelalte pieţe relevante nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale având în vedere că următorii concurenţi pot crea o presiune concurenţială puternică asupra noii entităţi.

Pe parcursul procesului de analiză a tranzacţiei, Consiliul Concurenţei a solicitat părţilor interesate (procesatori, fermieri, asociaţii de profil – Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – APRIL) să prezinte observaţii sau opinii atât în legătură cu operaţiunea de concentrare economică notificată, cât şi referitor la angajamentele propuse de către grupul Lactalis.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de părţile implicate, realizarea operaţiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după ce vor fi eliminate informaţiile cu caracter confidenţial.

Conform unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței din Iulie 2017

back to top