CONSILIUL CONCURENTEI – RECOMANDARI PE PIATA CEREALELOR

Consiliul Concurenţei recomandă înfiinţarea unei burse române a cerealelor, ceea ce va oferi o alternativă pentru actualele licitaţii private cu strigare. De asemenea, Autoritatea de Concurenţă susţine asocierea micilor cultivatori români, atât în scopul asigurării surselor de finanţare şi facilitării accesului la creditare, cât şi pentru reducerea costurilor de producţie şi creşterea puterii de negociere.

Aceste recomandări au rezultat în urma investigaţiei pe care Consiliul Concurenţei a derulat-o pe piaţa comercializării cerealelor. În cadrul investigaţiei, ce a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, a fost analizat comportamentul principalilor comercianţi de cereale pe fondul unor dezechilibre observate pe piaţă.

Sectorul comercializării cerealelor este monitorizat în permanenţă de Consiliul Concurenţei. Reamintim că, în anul 2009, instituţia a finalizat o anchetă sectorială pe piaţa cerealelor de panificaţie. În urma acesteia, au fost formulate recomandări care au fost preluate în politica agricolă naţională.

De asemenea, Consiliul Concurenţei colaborează cu Ministerul Agriculturii şi cu Ministerul Finanţelor Publice pentru a găsi modalităţi în vederea implementării facilităţilor, ce pot fi acordate cooperativelor, prevăzute în Legea Cooperaţiei Agricole (Legea nr. 164/2016 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia), conform unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței.

back to top