Licitatie pentru ambulante

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a declarat, recent, că procedura de licitație pentru noul acord cadru referitor la ambulanțe este în derulare.

”La acest moment este în derulare procedura de licitație, realizarea caietului de sarcini și licitație pentru noul acord cadru referitor la ambulanțe. A fost o întârziere de care toată lumea știe, dar acum lucrurile sunt în făgașul lor normal, este o comisie mixtă de la Sănătate, de la Interne, care lucrează pe această procedură, așa că sperăm ca anul acesta să o finalizăm cât mai urgent, după care să înceapă achizițiile ambulanțelor. (…) Pe acordul cadru va fi o cantitate mare prevăzută, din ea se va cumpăra anual o cantitate. (…) Având în vedere întârzierile ce au fost în ultimii ani — și au fost întârzieri foarte serioase, pentru că nu am realizat acordul cadru cum a trebuit în ultimii 4 ani — cel mai probabil în primul an între 200 și 300 de ambulanțe vor trebui și pentru Ambulanță și pentru SMURD. Deci acesta este numărul de început, după care în fiecare an va crește numărul, adică se vor da alte ambulante, până înlocuim parcul, pentru că ultima analiză făcută a arătat că parcul și la Ambulanță și la SMURD deja a atins 7-8 ani în mare parte”, a spus Arafat, care a participat joi la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței din România. Referitor la personal, el a menționat că anul acesta este o modificare legislativă. ”Anul trecut s-a dat un număr de personal — peste 200 la serviciile de ambulanță, anul acesta este o modificare legislativă, este nevoie de ea pentru suplimentarea personalului, a fost discutată cu ministrul Voiculescu, cu siguranță vom rezolva suplimentarea și anul acesta și la Ambulanță și la unitățile de primiri urgențe, pentru că problemele sunt în ambele locuri. În același timp trebuie sesizat și faptul că în unele zone s-au deschis posturi, adică concursuri pe posturi vacante, din păcate nu prea am avut participare sau prezentare mare”, a afirmat Raed Arafat.

El a amintit că, din punct de vedere al gărzilor la Ambulanță, s-a aprobat să facă și asistenții garda. El a menționat că modalitatea în care va fi plătită garda va fi de competența Ministerului Sănătății. Raed Arafat a vorbit și despre lipsa de personal în unitățile sanitare. ”În țară într-adevăr este lipsă de personal în foarte multe locații. Avem lipsă de medici, mai ales pe partea de consultație nu avem medici. Se deschid concursuri, se fac, nu se prezintă”, a spus Raed Arafat.

Întrebat ce soluții sunt pentru situațiile când la concurs nu se prezintă nimeni, secretarul de stat a spus că se repetă concursurile. ”Repetăm concursurile și sper ca încurajările care s-au dat și de la nivelul Guvernului pe salarizare, pe partea de sporuri, pe care le avem totuși în sectorul de urgență și se mențin, să fie atractive pentru medici și să vină. Mai este un lucru pe care lucrăm, poate rezidenții de an mare de medicină de familie, medicină internă care vor să facă garda pe consultații să poată să o facă. Am avut o discuție și cu Colegiul Medicilor pe această linie și încercăm să găsim o soluție și acolo”, a declarat Arafat.

În altă ordine de idei, întrebat de jurnaliști privind aspectele semnalate de presă referitor la un serviciu de ambulanță privat din județul Mureș, Arafat a menționat că acesta a avut dreptul să se adreseze instanței.”S-a adresat de două ori, deci și la recurs, și a pierdut pe acuzațiile cu care vine. Nu este reală situația care se prezintă, ei fac parte dintr-un sistem când sunt contractați de Casă, pe consultații, transport care la nevoie poate să fie chemat, și acest lucru este în protocolul semnat cu serviciul de ambulanță. Într-un control pe care l-am făcut noi la Serviciul de ambulanță Mureș și la sistemul de urgență din Mureș recent Departamentul a depistat nereguli foarte serioase în dispecerizare pe altă linie, adică nu toate cazurile care sunt plătite de Casă sunt dispecerizate prin dispeceratul public, este o problemă aici. Acum aștept raportul final, să luăm și măsuri, să punem lucrurile în făgașul lor normal, însă reclamațiile și plângerile au ajuns la Consiliul de Combatere a Discriminării, unde a pierdut, și la Curtea de Apel, unde a pierdut”, a adăugat Arafat.

back to top