Mario Draghi a imbunatatit estimarile de crestere ale zonei euro in 2017

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, se așteaptă ca redresarea zonei euro să continue într-un ritm moderat, dar solid, transmit DPA, Reuters și Financial Times.

PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,7% în 2016 (similar cu avansul previzionat în septembrie), de 1,7% în 2017 (față de o expansiune de 1,6% estimată anterior), de 1,6% în 2018 (similar cu nivelul din septembrie) și de 1,6% în 2019, a anunțat Draghi.

Rata inflației ar urma să se situeze la 0,2% în 2016 (similar cu nivelul previzionat în septembrie) și va accelera la 1,3% în 2017 (față de o expansiune de 1,2% estimată anterior). În 2018, prețurile de consum se vor situa la 1,5% (față de 1,6% în septembrie) și la 1,7% în 2019, a precizat Mario Draghi. Banca Centrală Europeană se străduiește de doi ani să stimuleze rata inflații în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său țintă, o creștere a prețurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. Mario Draghi s-a declarat încrezător că autoritățile italiene vor rezolva problemele cu care se confruntă sectorul bancar, indiferent de criza politică cu care se confruntă țara. Vulnerabilitățile creditorilor italieni sunt prezente de mult timp și e cazul să fie rezolvate, a susținut șeful BCE. Acesta a adăugat că este prea curând pentru a fi apreciat impactul asupra zonei euro al incertitudinilor provocate de Brexit, alegerile din SUA și referendumul din Italia. „Este foarte dificil de previzionat efectul acestor schimbări majore” din cele trei state, dar piețele s-au dovedit mai rezistente decât se estima”, a explicat Draghi, conform Agerpres.

back to top