Ministrul Sănătății pune bazele celei mai noi clinici de hematologie din Cluj

Ministrul Sănătății pune bazele celei mai noi clinici de hematologie, o investiție de peste 4 milioane de euro.

Ministrul Sănătății, domnul Florian Bodog, va deschide astăzi lucrările de construcție la cea mai nouă clinică de hematologie din țară, care va funcționa în cadrul Institutului Oncologic “Profesor Doctor Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, conform unui comunicat de presa al Ministerului Sănătății.

Reprezentând o investiție inițială a Ministerului Sănătății de cca. 4,2 milioane euro (echivalentul a 19 milioane de lei), clinica de la Cluj va extinde semnificativ capacitatea de transplat de măduvă la nivel național și va permite tratarea pacienților care suferă de afecțiuni maligne ale sângelui, precum leucemia. În cazul acestora, transplantul de măduvă este o procedură medicală complexă, dar vitală. Prin deschiderea unor noi centre de diagnostic și transplant, ne asigurăm că cele mai moderne tehnici și tratamente medicale sunt accesibile pacienților români.

Investiția derulată de Ministerul Sănătății este cuprinsă în programul de guvernare care are ca obiectiv dotarea și extinderea spitalelor românești. 

La fel de important, în cadrul Institutului Oncologic de la Cluj, Ministerul Sănătății a alocat și pus în funcțiune 7 noi aparate de anestezie, achiziționate prin Programul Băncii Mondiale privind reforma sectorului sanitar. Noile aparate au fost repartizate în cadrul blocului operator al Institutului, care cuprinde 12 săli de operații și are o activitate, în medie, de 8.000 intervenții chirurgicale anual. 

În cadrul aceluiași program, în primele șase luni ale acestui an, Ministerul Sănătății a realizat investiții în valoare de aproximativ 12 milioane euro, iar alte investiții majore în insfrastructura de sănătate au intrat în linie dreaptă. 

Astfel, au fost achiziționate 277 de mașini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unităţi sanitare. Au fost finalizate procedurile de furnizare a echipamentelor medicale necesare pentru unităţile de primiri urgenţe din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale judeţene, spitale de pediatrie şi spitale de suport. Este vorba despre echipamente de monitorizare, ventilatoare, ecografe, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproape 4 milioane de euro.

Tot în acest an, vor fi achiziționate echipamente moderne de radioterapie pentru un număr de cinci spitale, din București, Constanța, Galați și Baia Mare. De asemenea, până la finalul anului, se vor achiziționa alte cinci astfel de aparate de radioterapie pentru dotarea spitalelor din Craiova, Cluj, Timișoara, Oradea și Târgu Mureș.

Totodată, Ministerul Sănătății este în proces de achiziționare a unui număr de 12 aparate computer tomograf (CT) și a 21 de aparate de rezonanță magnetică nucleară (RMN). Dotarea cu echipamente de diagnostic imagistic se va face pentru toate spitalele județene, regionale și univesitare care nu dispun, în prezent, de aceste servicii moderne de diagnostic.

Încă de la preluarea mandatului de ministru al Sănătății, domnul Florian Bodog a declarat că prioritatea sa se leagă de asigurarea celor mai bune condiții de tratament pentru pacienți. Obiectivul strategic al Ministerului Sănătății este ca, la finalul exercițiului financiar 2017-2020, infrastructura de sănătate să fie modernizată și extinsă la nivelul tuturor spitalelor județene, ambulatoriilor de specialitate, dar și a centrelor de primiri urgențe.

back to top