O nouă structura de spatiu aerian va controla activitatea de dirijare la aeroporturile din Sibiu, Cluj-Napoca si Targu Mures

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA a implementat, recent, o nouă structură de spațiu aerian – TMA NAPOC – care va controla activitatea de dirijare la aeroporturile internaționale din Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Potrivit unui comunicat al ROMATSA, beneficiile obținute în urma implementării TMA NAPOC vor fi: fluidizarea traficului aerian, optimizarea procedurilor de decolare-aterizare, astfel încât să se poată utiliza ambele direcții ale pistei pe cele trei aeroporturi, implementarea de noi rute de zbor la vedere, utilizarea la Cluj, în premieră națională, a procedurilor de apropiere bazate pe sistemul satelitar EGNOS, îmbunătățirea acoperirilor radar și radio pentru zona respectivă ca urmare a investițiilor făcute de ROMATSA și utilizarea mult mai flexibilă a spațiului aerian de către operatorii aerieni, atât cei civili, cât și cei militari. „Astfel, regiunea de control terminal nou înființată va conduce la o creștere a capacității aeroporturilor, la eficientizarea și creșterea siguranței zborurilor și la reducerea efectului de poluare asupra mediului înconjurător”, menționează ROMATSA. Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată, de importanță națională, și deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian. Pentru serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor civile care survolează spațiul aerian al României, Regia Autonomă ROMATSA aplică prevederile reglementărilor EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), la care România a aderat din anul 1996. Sarcina ROMATSA este să creeze un mediu sigur de operare pentru traficul aerian în spațiul aerian al României, în contextul dezvoltării dinamice a industriei aviației civile și schimbărilor permanente înregistrate în transportul internațional, conform Agerpress.

 

back to top