PRIA Competition and Circular Economy

21.09.2023 - ARCUB (Strada Lipscani 84-90)

REGISTER
 PRIAevents, Consiliul Concurenței Romania și Coalitia pentru Economie Circulara – CERC,  având ca paretneri RetuRO, ARAM, FEPRA, PeliPartners și Asociația Oirep Ambalaje, vă invită la unicul eveniment dedicat concurenței și economiei circulare și, de asemenea, primul eveniment de acest tip organizat în România – PRIA Competition and Circular Economy în 21 septembrie 2023, de la 13,00, la ARCUB.

Concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel, se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau actiuni pentru rezolvarea problemelor.

De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice, mai ales ca în această ediție aducem în prim plan și abordarea europeană asupra aspectelor legate de concurență.

Întrucât o economie circulară bazată pe reducerea, reutilizarea și reciclarea resurselor și materialelor este din ce în ce mai recunoscută a fi în centrul tranziției ecologice, se pune întrebarea dacă legile și politicile concurenței, așa cum sunt concepute și aplicate în prezent, sunt compatibile cu paradigma sa.

Sunt câteva caracteristici ale economiei circulare care pot conduce la o piață mai puternică și deci, politici de concurentă noi ce pot apărea datorită acestei creșteri și care nu trebuie sa rămână neabordate.

În lipsa unor inițiative de reglementare suplimentare în timp util, consumul global de materii prime ar putea să fie de două ori mai mare până în 2060, cu efecte severe asupra bunăstării umane, economiei și ecosistemelor. Se estimează că cererea pentru unele metale, oțel și aluminiu, dar și cimentul și plasticul ar putea fi de patru ori mai mare decât cel actual în 2050. Generarea de deșeuri este, de asemenea, în creștere, în timp ce ratele de reciclare rămân scăzute. Folosim cu aproximativ 60% mai multe din resursele Pământului decât poate acesta regenera anual. Până în 2050, cu o populație globală în creștere, acea „depășire” ar putea ajunge la dimensiunea adunată a 3-4 planete, ceea ce este în mod clar nesustenabil.

Întrucât economia circulară poate duce la stimulente, modele de afaceri și dinamici diferite decât sistemele tradiționale de economie liniară, ne propunem sa explorăm teme precum:

 • În ce industrii și cazuri dreptul concurenței ar putea fi un obstacol în calea trecerii la o economie circulară;
 • Care sunt activitățile de advocacy și de aplicare pe care le pot întreprinde autoritățile de concurență pentru a sprijini în mod proactiv tranziția către o economie circulară;
 • Dacă sunt necesare ajustări ale evaluării prejudiciului și efectelor concurenței pentru cazurile de concurență în economia circulară.Probleme de aplicare a concurenței în economia circulară;
 • Infrastructuri existente, efecte ale pietelor. Exemple din Romania și alte țări;
 • Sistemul SGR în România și provocările concurențiale;
 • Protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și reciclare;
 • Considerații de mediu în aplicarea concurenței;
 • Sustenabilitate și concurență;
 • Dreptul concurenței și conduita responsabilă în afaceri;
 • Probleme de concurență în managementul deșeurilor
 • Acorduri orizontale în domeniul mediului;
 • Integrarea verticală ca bariere de intrare și pe piețele locale;
 • Drepturi de proprietate intelectuala;
 • Modalități practice în care politica concurenței sprijină economia circulară;
 • Crearea de stimulente pentru o utilizare eficientă a resurselor;
 • Inovaţie;
 • Dezvoltarea modelelor de afaceri ale economiei circulare

START

208
DAYS
4
HOUR
35
MIN
13
SEC

SPEAKERS

Bogdan Chirițoiu

Președinte, Consiliul Concurenței

Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor

Constantin Damov

Președinte, Coaliția pentru Economia Circulara-CERC

Diana Musliu

Managing, Partener, Musliu&Asociatii

Ionut Georgescu

Founder & CEO, Fepra

Oana Bucșa

Senior Associate, PeliPartners

Geanin Șerban

Președinte, Asociația OIREP Ambalaje

Raluca VOIVOZEANU

Moderator-CEO, PRIA CONFERENCES

Gemma Webb

CEO and President, RetuRO

Ștefan-Radu OPREA

Ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului

AGENDA

Inregistrarea Participantilor și Welcome Coffee

13:00 - 13:30

Panel dezbateri: Concurența și economia circulară

13:30 - 15:00

Q&A. Concluzii

15:00 - 15:30

Networking

15:30 - 17:00
PRIA Competition and Circular Economy face parte din seria conferințelor de succes organizate de PRIAevents în România și Republica Moldova, și din 2022 și în Bulgaria.

Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.
Stabiliți contacte și încheiați parteneriate.

Abordați subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația.
Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Mai multe detalii pe www.priaevents.ro.

LOCATION

ARCUB (Strada Lipscani 84-90)

PARTNERS

CONTACT US

We are at your disposal for details on the event.
CONTACT
Take part of the meeting

PRIA Competition and Circular Economy

REGISTER
back to top