Pria Competition Conference Chisinau 2019

21.11.2019 - Organ Hall

START

1477
DAYS
14
HOUR
45
MIN
21
SEC

SPEAKERS

Marcel RĂDUCAN - Preşedinte

Consiliului Concurenţei Republica Moldova

Reprezentant

Ministerul Economiei și Infrastructurii

Mihaela ION

Partener, Popovici Nițu Stoica și Asociații

Emil GUȚU

Competition Manager, ACI Partners

AGENDA

Welcome Coffee Break & Registration

09:30 - 10:00

Sesiune prezentari:Practici. Noutăți legislative. Analize. Studii de caz

10:00 - 12:30

Q&A și Concluzii

12:30 - 13:30

Networking Lunch

13:00 - 14:00
PRIAevents, împreună cu Consiliului Concurentei Republica Moldova, organizează în 21 noiembrie 2019, la Chișinău, conferința PRIA COMPETITION CHIȘINAU – eveniment care va reuni toate sectoarele economiei direct interesate din Republica Moldova - IT, industrie, sănătate și farmaceutice, financiar - bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, servicii și nu numai.
Conferința va avea loc la Organ Hall în bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 81, Chisinau, începând cu ora 9,30.

De ce Republica Moldova?
Pentru că este o țară care a beneficiat de o atenție deosebită a investitorilor, pentru că antreprenoriatul este în continuă dezvoltare, pentru că este un țară dinamică, cu potential de dezvoltare economică pentru mai multe sectoare de business, iar IT-ul a luat o amploare in ultimii ani.
Toate companiile trebuie să se supună legilor concurenței. De aceea, acest eveniment important este de interes pentru top manageri – președinti, directori generali, antreprenori, directori de dezvoltare, directori de strategie, directori de operațiuni, directori juridici, consilieri juridici și avocați, dar și pentru asociații profesionale, camere de comerț, ambasade, consultanți, investitori,economiști, profesori și jurnaliști.

De ce să participați?
Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumparați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.
Membrii asociațiilor profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.
Este foarte important ca fiecare companie care este interesată de achizițiile publice să știe care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații ? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?
Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă cand stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.
Asadar, concurența este un mecanism vital al economiei, Consiliul Concurenței din Republica Moldova având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.
Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întamplă în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau actiuni pentru rezolvarea problemelor.
De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anticoncurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.
Printre subiectele importante care se vor dezbate la această ediție regăsim: concurența și sectoarele cheie precum financiar - bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie, concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.
Focusul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență.
În cadrul conferinței PRIA Competition CHIȘINĂU veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.
Conferința PPRIA Competition CHIȘINĂU face parte din seria conferinţelor organizate de PRIAevents care aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass - mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunoscută pentru organizarea evenimentelor bine documentate din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleși subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfăsurați.

AGENDA
9.30 -10.00 - Înregistrarea participanților

10.00 - 12.45 – Practici. Noutăți legislative. Analize. Studii de caz

Concurenţa ca și mecanism vital pentru buna funcționare a economiei Republicii Moldova. Sfera de aplicare (Companiile de stat, IMM-urile), Ce trebuie să știe antreprenorii?
Noutăți legislative în ceea ce privește concurența în Republica Moldova? Ce s-a modificat în decursul lui 2018 și ce modificari se preconizează pentru 2019 sau 2020 în Moldova? Dar în UE și la nivel internațional?
Concurenţa în sectoarele esențiale ale economiei din Republica Moldova : financiar - bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie
Care au fost cele mai dinamice sectoare din punct de vedere al concurenței în Republica Moldova? Unde au fost aplicate cele mai multe sancțiuni? Ce sector a avut cele mai multe investigații? Exemple de bune practici
Ce este concurența neloială? Concurența și protecția consumatorului. Cum se îmbină activitatea celor 2 instituții spre a proteja consumatorul ?
Concurența și achizițiile publice. Care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații ? Câte companii pot participa? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?
Cartelul sau înțelegerile și cum distorsionează acestea piața. Care sunt sancțiunile?
Ce trebuie să știe companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Ce ar trebui să știe atunci când cumpară o companie? Atunci cand stabilesc prețurile? Atunci cand fuzionează cu o altă companie? Atunci cand discută cu acele companii care fac parte din același segment de piață?
Ce trebuie să știe asociațiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Care sunt liniile pe care nu le pot depăși? Cum șă evite problemele de concurență și antitrust? Ce pot stabili în cadrul adunărilor și grupurilor de lucru?
Ajutoarele de stat – cum pot fi acordate acestea ? Care este rolul Consiliului Concurenței ?
Care este rolul consultanților pentru creșterea culturii concurențiale în mediul de afaceri
Care sunt sugestiile mediului de afaceri, ale ambasadelor și ale camerelor de comerț?
Recomandări de buna practică, concluzii și propuneri pentru a avea un an concurențial bun în 2020?

*Completarea acestui formular de înregistrare pe acest website sau orice reply la emailul primit din partea Pria Conferences, reprezintă acceptul dvs. pentru procesarea datelor de catre PRIA Conferences SRL, în vederea emiterii facturii fiscale pentru achitarea taxei de participare la eveniment dar și pentru a primi informații cu privire la alte evenimente PRIA, oferte și prezentari ale PRIA și ale partenerilornoștri, dar și newsletterul www.priainfo.ro.
Vă informăm că la acest eveniment se realizează fotografii și videoclipuri live și post eveniment de către echipa PRIA Conferences și fotografi profesioniști contractați. Acestea vor fi făcute publice pe diversele canale de comunicare (online și print) ale PRIA Conferences și ale partenerilor PRIA Conferences.. Prin completarea acestui formular și participarea dvs.la eveiment vă exprimați acordul ca PRIA Conferences SRL să folosească aceste fotografii și videoclipuri în prezentari, video-uri și pe canalele sale social media.

LOCATION

Organ Hall

PARTNERS

CONTACT US

We are at your disposal for details on the event.
CONTACT
back to top