PRIAevents, alaturi de partenerii sai: RetuRO, RER Ecologic Group, RETIM Ecologic Service SA, Asociația Berarii României, TOMRA Collection Romania, ARAM, Green Group, Suciu Popa, THINK- GREEN Romania, Rucodem, organizează conferința PRIA Environment 2022 în 1 noiembrie 2022, de la 9,30, la Grand Hotel București, sala Fortuna, et. 21 – una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai semnificative teme de mediu pe care o orgaizăm în acest an.
În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment aducem împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și ne concentrăm pe dezbaterea temelor esențiale de mediu precum: implementarea sistemului depozit – garanție, transpunerea Directivelor UE, industria și tranziția spre o economie verde, colectarea și reciclarea.
Vă invităm să deveniți parteneri si expozanți!
Daca veți dori doar participarea in sala, va rugam sa ne anunțați si va vom trimite formularul de înscriere sau îl puteți completa online aici: https://priaevents.ro/inregistrare-conferinta-online-pria-environment-conferece-1-noiembrie-2022/.
În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment aducem împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și ne concentrăm pe dezbaterea temelor esențiale de mediu precum: implementarea sistemului depozit – garanție, transpunerea Directivelor UE, industria și tranziția spre o economie verde, colectarea și reciclarea.
Sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023.
Consumatorii vor putea returna ambalajele din PET, sticlă și metal, începând din 30 noiembrie 2023, când în România va începe să funcționeze sistemul de Garanție – Returnare, conform ultimelor modificări și completări aduse la HG Nr. 1074/2021. La cumpărarea unei băuturi din următoarele categorii: apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 RON care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.
Administrarea implementării sistemului de garanție-returnare se face de către RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A care a fost desemnat în acest sens la 24 august 2022. Compania a început să facă primii pași pentru implementarea operațională a sistemului în România, fiind în etapa de definitivare a proceselor administrative, de recrutare a personalului administrativ cheie, dar și de obținere a finanțării necesare implementării SGR la nivel național.
În 29 septembrie 2022 afost adoptată Ordonanța de urgență nr. 133 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum și a Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006. Ce implică aceasța și ce trebuie să știe companiile? Rolul ANRSC.
De asemenea, estefoarte important de discutat despre Directivele UE – Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor prooduse din plastic asupra mediului și Direciva (UE) 2018/852 modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaj – eco-design-ul ambalajelor.
Așadar, te invităm să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, intrând în dialog, astfel încât la finalul acestuia să avem propuneri concrete și idei trasate, soluții pentru implementarea SGR în acest an, dar și pentru a vedea cum ne putem atinge țintele de colectare și cum putem să transpunem cât mai eficient legislatia UE în cea națională.
Julia LEFERMAN
Reprezentant al aliantei producatorilor de bauturi din Romania - Director General, Berarii RomanieiAlice NICHITA
Reprezentant al aliantei producatorilor de bauturi din Romania-Președinte, Asociația Națională pentru Băuturi RăcoritoareRadu MERICĂ
Director General, RER Ecologic GroupDan PASCU
Director General, RETIM Ecologic ServiceDoinița MIHAI
Vice President Governmental Affairs Eastern Europe South, TOMRAMaria MAXIM
Președinte, Asociația Retailerilor pentru MediuAlin Vișan
Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM)Constantin DAMOV
Președinte Green GroupCleopatra LEAHU
Partener Suciu Popa&AsociatiiRaluca VOIVOZEANU
MODERATOR, CEO PRIA CONFERENCESSistemul depozit – garanție Care va fi data la care se va da start SGR în România? Cum se va aplica SGR În România și care sunt cele mai importante întrebări și răspunsuri? Cum se va face campania de conștientizare în ceea ce privește colectarea selectivă? Cum se va promova sistemul și cine se va implica? Cum aratăa compania care va gestiona SGR- RetuRo? Care sunt primele acțiuni pe care le va derula? Cu vor arăta planul de implementare, calendarul și etapele SGR în România? Care sunt pasii pe care trebuie să ii parcurgă producătorii, dar retailerii ? Ce trebuie să știe consumatorii? Li se va da posibilitatea consumatorilor finali să își poată recupera garanția, indiferent de locul inițial de cumpărare Care sunt pașii pe care trebuie să ii parcurgă comercianții mari și mici? Vor trebui să perceapă de la clienți garanția aferentă produselor în ambalaje SGR (50 de bani/ ambalaj), să organizeze puncte de returnare a ambalajelor și să preia în cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali și să restituie acestora valoarea garanției? PNRR – este important să clarificăm ce sunt alocate prin PNRR pentru SGR? Dar pentru alte domenii? Se vor aloca si fonduri prin AFM? Colectarea deșeurilor și reciclarea Vor fi atinse anul acesta țintele? Care este părerea mediului de business? Ce măsuri mai pot lua autoritățile? Forecast pentru 2023 Responsabilitatea companiilor din Romania, a populației, a asociațiilor de locatari/proprietari? Cum se poate crește conștientizarea în rândul companiilor și al populației? Rolul organizatiilor care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului in domeniul gestionarii deșeurilor? Ce pot face companiile de reciclare, de colectare, autoritățile locale și cum arată astăzi sistemul pay as you throw astazi? Aplicațiile si tehnologia în general pentru o mai mare transparență în acest sector? Ordonanța de urgență nr. 133 din 29 septembrie 2022. Rolul ANRSC Stadiul implementării Directivelor Europene ce privesc mediul Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor prooduse din plastic asupra mediului DIRECTIVA (UE) 2018/852 modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaj - eco-design-ul ambalajelor.
09:45 - 12:30