PRIA ENVIRONMENT TEXTYLE RECYCLING

12.11.2024 -

PRIAevents vă invită la conferinta PRIA ENVIRONMENT TEXTYLE RECYCLING in 12 noiembrie 2024, să aflați despre modificarea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile pentru a asigura sustenabilitatea din punct de vedere al mediului in sectorul textilelor.

Directiva impune statelor membre să asigure colectarea separată a produselor textile până la 1 ianuarie 2025.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC), în prezent aproximativ

78 % din deșeurile textile postconsum, care includ îmbrăcămintea și  încălțămintea, textilele de uz casnic și textilele tehnice, nu sunt colectate separat și ajung să fie amestecate cu deșeurile menajere destinate incinerării sau eliminării în depozite de deșeuri.

Din deșeurile textile colectate separat, care reprezintă doar 22 % din deșeurile textile postconsum generate, aproximativ 32 % sunt reciclate în UE (aproximativ 20 % în afara UE) și aproximativ 8 % sunt reutilizate în interiorul UE (aproximativ 38 % în afara UE), în timp ce restul sunt exportate.

Obligația de colectare separată a textilelor, prevăzută în DCD, intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

UE generează 12,6 milioane de tone de deșeuri textile pe an. Doar o proporție relativ mică este colectată pentru reutilizare sau reciclare. Doar 2% din textilele europene post-consum sunt transformate prin reciclarea fibrelor în fibre.

Cantitatea de deșeuri de îmbrăcăminte și încălțăminte a fost de 5,2 Mt, echivalentul a 12 kg de persoană pe an în UE.

În cadrul acestui eveniment vom afla despre răspunderea extinsă a producătorilor (REP) și alte măsuri de politică menite să ajute la obținerea finanțării necesare și la armonizarea informațiilor și a abordărilor legate de infrastructura de colectare, sortare, reutilizare, pregătire pentru reutilizare și reciclare care va fi necesară odată ce obligația de colectare separată va deveni efectivă. 

Vom determina care va fi impactul asupra industriei, care este dominată de IMM-uri, în special pentru a asigura coerența deplină cu cerințele în materie de proiectare ecologică pentru produsele textile prevăzute în RPEPS atunci când se pun în aplicare cerințele REP privind modularea taxelor.

Care trebuie sa fie perioadele de tranzitie propice, pentru a se alinia IMM-urile si companiile mijlocii si mari, pentru a se asigura capacitatea de reciclare și sisteme de asigurare a calității materiei prime?

Colectarea separată a textilelor uzate. Modul în care sunt proiectate în prezent articolele de îmbrăcăminte, cu o compoziție mixtă de fibre, reprezintă o provocare din punctul de vedere al reciclării, din cauza lipsei tehnologiilor de sortare automată și a capacităților necesare pentru a pregăti materiile prime în vederea reciclării.

Dezbatem și despre importanța asigurării unei aplicări armonizate în cazul deșeurilor textile și al textilelor uzate, pentru a facilita circulația transfrontalieră a acestor materiale și a combate orice expediere ilegală de deșeuri deghizată în transport de produse uzate, în primul rând pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de unele părți interesate cu privire la tratarea ecologică a textilelor uzate și a deșeurilor textile exportate, în special a celor nesortate. Vedem necesitatea de a armoniza definițiile produselor textile și ale produselor care fac obiectul răspunderii extinse a producătorilor, precum și caracteristicile esențiale ale acesteia, în special pentru a reduce riscul de fragmentare legislativă și a pieței, precum și sarcina administrativă, având în vedere că mai multe țări au în vedere introducerea unor scheme de răspundere extinsă a producătorilor.

START

10
DAYS
10
HOUR
28
MIN
54
SEC

AGENDA

Înregistrarea participanților și welcome coffee

09:30 - 10:00

Panel interactiv de dezbateri: Modificarea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile pentru a asigura sustenabilitatea din punct de vedere al mediului in sectorul textilelor

Temele în dezbatere: – Modificarea Directivei 2008/98/CE privind deșeurile pentru a asigura sustenabilitatea din punct de vedere al mediului in sectorul textilelor – Reducerea impactului asupra mediului și a climei, creșterea calității mediului și îmbunătățirea sănătății publice asociate cu gestionarea deșeurilor textile în conformitate cu ierarhia deșeurilor; – Importanța asigurării unei aplicări armonizate în cazul deșeurilor textile și al textilelor uzate – Colectarea separată a textilelor uzate – Introducerea schemelor de răspundere extinsă a producătorilor în conformitate cu principiul „poluatorul plătește” – îmbunătățirea gestionării deșeurilor textile în conformitate cu „ierarhia deșeurilor” consacrată în DCD, acordând prioritate prevenirii generării de deșeuri, pregătirii pentru reutilizare și reciclării textilelor înaintea altor opțiuni de valorificare și eliminare – Care trebuie sa fie perioadele de tranzitie propice? – Care este importanța asigurării unei aplicări armonizate în cazul deșeurilor textile și al textilelor uzate, pentru a facilita circulația transfrontalieră a acestor materiale și a combate orice expediere ilegală de deșeuri deghizată în transport de produse uzate – Cum anume atingem obiectivele textile pentru 2030

10:00 - 12:30

Q&A. Concluzii

12:30 - 13:00
Beneficiile:
Așadar, industria textilă se confruntă cu o schimbare către durabilitate, determinată de preocupările de mediu și de cererea crescândă a consumatorilor pentru produse mai etice și ecologice. Tranziția către o economie circulară este crucială pentru abordarea deșeurilor textile.
Acest eveniment privind textilele durabile este un nou eveniment interesant, menit să discute în primul rând despre legislația privind reciclarea deșeurilor textile și circularitatea acestora, dar și despre tendințele pieței, inovațiile materialelor, noile tehnologii de reciclare și inovațiile de produse din industria textilă.
Vom discuta viitoarele noi legislații ale UE, cum să atingem obiectivele textile pentru 2030, vom face schimb de bune practici și de soluții potențiale privind durabilitatea, transformarea durabilă a lanțului de aprovizionare și așteptările consumatorilor.
Evenimentul va evidenția, de asemenea, creșterea explozivă a tehnologiei și aplicațiilor pentru fibrele de celuloză textilă durabilă și se va concentra pe o gamă largă de cele mai recente tendințe ale pieței, dezvoltări materiale, utilizări finale inovatoare și piețe. Aceste inovații urmează să revoluționeze multe piețe de retail și industriale/medicale în următorii ani.
Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

Stabiliți contacte și încheiați parteneriate

Abordați subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația.

Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România, Republica Moldova și Bulgaria.

De ce ar trebui să participi?
• Aflați despre cele mai recente modificări ale legislației UE privind deșeurile și despre ce înseamnă aceasta pentru industria textilă, dar și pentru retaileri, producători de mobilă, reciclatori, dar și toate celelalte industrii care produc și vând produse care conțin materiale textile și din piele.
• Aflați despre cele mai recente tendințe și evoluții ale pieței din industria textilă.
• Aflați despre barierele cheie în calea creșterii circularității și a potențialelor soluții
• Aflați despre cele mai recente inovații în fibre de celuloză și tehnologii de reciclare
• Descoperiți cum aceste inovații conduc la soluțiile sustenabile de următoarea generație
• Ascultați de la experți și cadre universitare cheie din industrie în timp ce își împărtășesc cunoștințele și discută și dezbat idei noi, studii de caz și tendințe din industria textilă

Cine ar trebui să participe?

Acest eveniment va oferi o platformă de neegalat și va fi de interes pentru o gamă largă de companii, retaileri, producători și vînzători de mobilă, reciclatori, dar și toate celelalte industrii care produc și vând produse care conțin materiale textile și din piele, utilizatori finali și transformatori de materiale nețesute/textile, reciclatori, companii de gestionare a deșeurilor, producători de textile, furnizori de îmbrăcăminte, institute de cercetare și alte părți interesate.

Detalii complete pe www.priaevents.ro.

LOCATION

CONTACT US

We are at your disposal for details on the event.
CONTACT
back to top