PRIAevents vă invită la conferința PRIA FINANCE for KEY BUSINESS SECTORS in Romania în 4 martie 2025, de la 9,30, la Institutul Național de Statistică, primul eveniment de acest tip, care asigură un dialog între Ministerul Finanțelor și sectoarele econmice din România, astfel creând o platformă esențială pentru a discuta cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienței și creșterea competitivității.
Este un eveniment unic, ce va aborda subiecte, va cauta soluții pentru promovarea reformelor și a investițiilor esențiale pentru dezvoltarea României, pentru asigurarea unei creșteri economice durabile.
Bugetul pentru 2025 reflectă această abordare și urmărește respectarea angajamentelor din planul bugetar-structural pe termen mediu. Guvernul s-a angajat să reducă deficitul la 7% în 2025 și a construit un buget care prevede investiții record, țara noastrã continuând sã fie pe primele locuri între statele UE, ca nivel al investițiilor publice – ajungând la 7,8% din PIB.
Conform unui studiu realizat de o echipă de experți ai Academiei de Studii Economice din București – Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, România, care a implementat cota unică în 2005, a înregistrat o creștere de 51,5 puncte procentuale în PIB per capita față de media UE la Standarul Puterii de Cumpărare (PPS) . Aceasta ne plasează pe locul al doilea, după Irlanda, în ceea ce privește mărimea câștigului de PIB per capita relativ la media UE.
Totodată, România a făcut un salt relativ spectaculos de pe locul 27 în clasamentul european al PIB per capita în anul 2000, pe locul 20 în 2023, convergența economică fiind una foarte rapidă în această perioadă.
Acest eveniment propune un dialog constructiv între Ministerul Finațelor și reprezentanții sectoarelor cheie: sectorul financiar, industrie, sănătate, construcții, economie circulară și mediu, automotive, energie, transport și logistică, IT&C , IMM-uri și nu numai.
TÁNCZOS BARNA
Viceprim-ministrul, Ministrul FinanțelorDan ZAHARESCU
Director Executiv, ARPIMCristian ERBAȘU
Președinte, Federația Patronatelor Societăților din ConstrucțiiConstantin DAMOV
Președinte, Coaliția pentru Economia CircularăAdrian SANDU
Secretar General și Membru al Board-ului ACAROMFlorin DĂNESCU
Președinte Executiv, Asociația Română a BăncilorDumitru NANCU
Director General, FNGCIMMBugetul de Stat și Bugetul pentru Asigurari Sociale pentru 2025 au fost adoptate. Cum se pot folosi eficient sumele alocate pentru investiții? Ce propun reprezentanții sectoarelor cheie de business din România? Cum poate sectorul de stat și cel privat să își unească forțele și să găsească soluții din ce în ce mai eficiente pe termen mediu și lung pentru România? Cum reducem deficitul bugetar? Investiţiile sunt motorul economiei, iar investiţiile sunt păstrate şi în acest buget. Cum ar fi mai eficient să le alocăm astfel încât să asigurăm competitivitate, creștere economică și totodată să fim atenți la componenta socială? Sănatatea și bugetul alocat acesteia. Care sunt provocările și cum asigurăm accesul pacienților la medicamentele inovatoare? Sectorul construcțiilor și bugetul alocat acestuia. Cum realizăm investițiile pe termen lung? Cum poate fi stimulat sectorul construcțiilor? Sectorul financiar și bugetul alocat acestuia. Cele mai importate măsuri fiscale, dar și asigurarea unui mediu investițional pe termen mediu și lung care să fie predictibil Sectorul auto și bugetul alocat acestuia. Industria auto este de asemenea un sector cheie, iar dezvoltarea acestuia va depinde de măsurile pe care Guvernul le are în vedere Sectorul economiei circulare și bugetul pentru aceasta. Din ce în ce mai importantă este componenta economiei circulare, care se reflectă în toate sectoarele de business. Cum poate Ministerul Finanțelor să impulsioneze acest proces al economiei circulare? Sectorul transporturilor și logisticii și bugetul alocat acestuia. De la investițiile în infrastructură, la măsurile fiscale pentru acest sector, toate acestea se vor reflecta în creșterea economică în general Rolul institutiilor internaționale – Banca Mondială, FMI Industria din România – ce buget are alocat? Cum putem stimula creșterea acesteia? Sectorul energetic și situația actuală bugetară - sector important pentru securitatea energetică, pentru investiții și pentru o dezvoltare mai bună Sectorul IT&C și bugetul alocat pentru acesta. Cum pot fi menținute rezultatele impresionante de până acum ale acestei industrii? Sectorul IMM-urilor și bugetul alocat pentru acestea. IMM-urile reprezintă un important motor al economiei. Cum pot fi stimulate?
10:00 - 12:45