Romanii au descarcat date prin conexiunile de internet fix, cu o viteza medie de 53,22 Mbps.

Românii au experimentat, în 2015, viteze medii reale de 19,22 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 53,22 Mbps download date internet fix, potrivit unui raport publicat, miercuri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), pe baza aplicației Netograf.ro.

 

Datele oficiale arată că, anul trecut, viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a variat de la 28,33 Mbps (județul Maramureș) la 69,16 Mbps (în București).

În anul 2015, românii au experimentat viteze medii reale de 19,22 Mbps pentru download date internet mobil (17,4 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 28,52 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 53,22 Mbps download date internet fix (75,49 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 34,45 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Aplicația testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat într-un nod de tip internet inter-exchange. Măsurătorile indică o valoare a parametrilor aproape de experiența reală a utilizatorului în accesarea internetului, deoarece calea măsurată include toată rețeaua furnizorului, precum și, în cazul furnizorilor de talie mică, alte rețele interconectate cu rețeaua proprie. Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și accesibil gratuit. Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2015 — parametri tehnici a fost elaborat de Autoritate în baza Deciziei nr.1201/2011 prin care furnizorilor de servicii de acces la internet li se impun obligații cu privire la transparența în relațiile cu utilizatorii finali.

 

back to top