Scadere semnificativa a numarului de bancnote euro contrafacute

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, recent, că, în prima jumătate a acestui an, au fost retrase din circulație 331.000 de bancnote euro contrafăcute.

Numărul acestora este în scădere cu 25% comparativ cu cel al bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulație în perioada similară din 2015 respectiv 445.000, informează un comunicat de presă al BCE. „Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne în continuare foarte scăzut, raportat la numărul în creștere de bancnote autentice aflate în circulație, peste 18,5 miliarde în primul semestrul din 2016”, informează BCE.

Bancnotele de 20 euro și de 50 euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul al doilea din 2015, proporția de bancnote de 20 euro contrafăcute a scăzut ușor, în timp ce aceea de bancnote de 50 euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 79,8% din numărul total al bancnotelor contrafăcute. Marea majoritate (97,6%) dintre bancnotele contrafăcute a fost identificată în țări din zona euro. Numai aproximativ 1,7% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și mai puțin de 0,7% din alte regiuni ale lumii.

Pentru a îngreuna contrafacerea bancnotelor euro, BCE a decis să introducă treptat în circulație noile bancnote din seria ‘Europa’ cu măsuri de securitate sporite.

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit publicului noua bancnotă de 50 de euro din seria „Europa”, care va fi introdusă în circulație în data de 4 aprilie 2017. Aceasta va fi cea de-a patra bancnotă din această serie, după cea de 5 euro, care a intrat în circulație în luna mai 2013, urmată la sfârșitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, iar în luna noiembrie 2015 de noua bancnotă de 20 euro.

Bancnotele din seria „Europa” cu denominări mai mari (100 de euro și 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, însă nu și bancnotele de 500 de euro, în condițiile în care, recent, BCE a decis să oprească tipărirea acestor bancnote.

În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulație. BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor și bancnotelor revine băncilor centrale naționale.

back to top