Spania va introduce etichetarea de origine a produselor lactate

Spania a devenit țara care tocmai a introdus etichetarea obligatorie a țării de origine a laptelui și a produselor pe bază de lapte, iar Asociația Europeană a Lactatelor (EDA) a abordat acest lucru în fața Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii și Pescuitului, Alimentației și Mediului al Spaniei a notificat Comisia Europeană referitor la proiectul de lege privind indicarea originii laptelui și a produselor pe bază de lapte pe etichete, iar acest proiect va fi testat timp de doi ani, în conformitate cu normele UE

Aceasta va fi testată timp de doi ani, în conformitate cu normele UE, și va afecta produsele lactate și laptele de la toate speciile de animale de la sacrificare care sunt fabricate și comercializate în Spania.

Produsele pe bază de lapte care conțin în greutate 50% lapte sau mai mult, vor fi obligate să aibă precizat originea laptelui, care va trebui să fie afișat la aceeași mărime de caractere și culoare ca și celelalte ingrediente din listă.

Articolul 5 din legislația propusă conține, de asemenea, dispoziții pentru adăugarea informațiilor voluntare privind regiunea de origine.

Autoritățile spaniole au stabilit o serie de cerințe specifice pentru informarea voluntară a denumirii de regiune „pentru a evita, pe cât posibilul, ca aceste informații să fie confuze pentru consumatori”.

Acesta prevede că laptele trebuie să fi fost obținut integral din regiune sau din teritoriu; și că această regiune trebuie să fie spaniolă și că nu trebuie să „se asemene” cu o denumire protejată în cadrul schemei UE PDO sau PGI pentru același tip de produs.

„În conformitate cu studiile privind obiceiurile consumatorilor și consultarea publică, originea laptelui și a produselor lactate este cu siguranță o informație de interes pentru majoritatea consumatorilor din Spania. În plus, această informație tinde în general să fie percepută ca un atribut pozitiv asociat calității produsului „, se menționează în proiectul de lege.

Asociația Europeană a produselor Lactate (EDA) se opune cu fermitate etichetării originii laptelui și produselor lactate, argumentând că va avea un impact negativ asupra producătorilor localizați în apropierea regiunilor de frontieră (care își pot procura laptele de la fabricile de produse lactate din diferite alte țări), și poate accentua prețurile de consum, precum și faptul că ar putea împiedica comerțul pe piața unică .

Franța, Grecia, Portugalia, Finlanda și Italia sunt doar câteva dintre țările care au adoptat legislația privind etichetarea cu originea produsului.

„Se pare că Comisia UE nu are nevoie de Brexit pentru a pune capăt pieței unice”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al EDA.

„Când Franța – o țară exportatoare de lapte și produse lactate, ca Spania – a pornit valsul decretelor naționale privind etichetarea cu originea produselor, am cerut Comisiei Europene, la toate nivelurile, să apere unul dintre pilonii cheie ai Uniunii: piața unică. Comisia Europeană nu a reușit – și dacă putem avea încredere în sursele noastre, Comisia UE a decis, la acel moment, să urmeze o abordare „laissez-faire” la nivel politic, în ciuda verdictului clar al serviciilor juridice ale Comisiei.

Protecția sectorului agricol național împotriva concurenței în cadrul pieței unice a fost întotdeauna revendicată de politicieni în discursurile lor atunci când au fost introduse decretele naționale privind etichetarea de origine pe care le-am văzut până acum (și acum există opt), însă în cadrul textelor juridice preferă să vorbească despre informarea consumatorilor.”

Grupul de comercianți din industria alimentară FoodDrinkEurope (FDE) au discutat, de asemenea, împotriva etichetei de origine, care a fost implementată în anumite țări europene pentru produsele lactate până la carnea procesată; orez, grâu și tomate.

„Acest lucru va afecta negativ competitivitatea sectoarelor alimentare relevante, va submina buna funcționare a pieței unice și va împiedica comerțul intracomunitar și internațional”, a declarat un purtător de cuvânt săptămâna trecută, când Italia a anunțat că va introduce etichetarea de origine a tomatelor prelucrate. „Această situație nu mai poate fi apărată pentru producătorii care se confruntă cu tot mai multe bariere care apar în calea comerțului”.

 

 

back to top