Teste gratuite pentru depistarea hepatitei C

Fundația Renașterea va achiziționa 20.000 de teste pentru depistarea hepatitei C, care vor putea fi făcute gratuit, în cadrul campaniei „Stop Hepatita” .

Mihaela Geoană a precizat că testele nu sunt dureroase, ele urmând a fi făcute în mai multe centre.”Se va comunica on-line pe site-ul doamnei Oana Cuzino, care e ambasadorul campaniei. Se pot face și acum înscrieri pentru testele de hepatită C. Se fac teste la Fundația Renașterea, dar trebuie înainte să-și facă un voucher și sunt câteva întrebări la care pacienții trebuie să răspundă înainte de a veni să facă acest test. Urmează etapa a doua a campaniei care începe în câteva zile. Vor fi mult mai multe centre la care se vor face aceste testări. Testele sunt gratuite. (…) Este un test de salivă”, a spus Mihaela Geoană.Ea a adăugat că vor fi achiziționate 20.000 de teste pentru acest an. În cadrul evenimentului, testul a fost făcut în mod demonstrativ de către ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.”Sunt foarte mândru că cercetările efectuate de câteva companii farmaceutice americane au dus la găsirea unui nou tratament pentru hepatita C. SUA se mândresc cu faptul că cercetările lor în domeniile științific și medical permit crearea de tratamente inovatoare care pot schimba vieți. Oamenii din întreaga lume, inclusiv din România, se pot vindeca acum de această boală, își pot relua activitățile zilnice, pot reveni la muncă și pot trăi mai mult, iar calitatea vieții lor se îmbunătățește. Rezultatele obținute în doar un an de la introducerea programului de tratament în România demonstrează impactul pe care aceste terapii inovatoare îl poate avea asupra cetățenilor”, a afirmat Klemm. O mărturie emoționantă despre efectele hepatitei C a fost cea a Adrianei Afteni, un pacient în vârstă de 68 de ani, care a beneficiat de noul tratament și care a fost depistată cu această boală în 1996.”Eu m-am salvat, am avut norocul să beneficiez de acest ultim tratament. Alții speră că va veni cineva și îi va salva și pe ei. (…) Nu este corect (…) să lăsăm un pacient să ajungă până în stadiul F4, cum sunt eu, cu ciroză, ca să poată beneficia de tratament. Considerați că pot fi mama, fiica, sora, colegul dumneavoastră, prieten, poate chiar soacra dumneavoastră. Vi se rupe sufletul când vezi că există un tratament pe lume și nu poți beneficia de el pentru că nu te încadrezi în nu știu ce limite. Boala nu alege nici vârstă, nici sex, nici statut medical. Vine fără să ne întrebe. Timpul trece repede, boala se agravează, calitatea vieții se strică și nu mai avem timp să așteptăm. Am muncit o viață întreagă, am patru copii și șapte nepoți. Nu am avut timp prea mult să trăiesc pentru mine. Azi vreau să trăiesc un pic și pentru mine și îmi pare rău că am această boală nenorocită. Nu mai am virusul, dar ce fac cu ciroza?”, s-a întrebat Adriana Afteni.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităților elaborarea unei strategii naționale dedicată hepatitelor și a unui program național pentru hepatitele virale Asociația mai solicită și accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru acești pacienți.

Potrivit sursei citate APAH-RO a lansat săptămâna trecută, la Giurgiu, o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, care este pe 28 iulie. Campania, având sloganul ‘Vrem o viață fără hepatită’ urmărește ‘să atragă atenția autorităților pentru a de implica activ în acțiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)’.

Reprezentanții APAH-RO atrag atenția asupra faptului că ‘accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane’ și reafirmă necesitatea unui program național pentru Hepatite. ‘Necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații și monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar și pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată’, a declarat, potrivit comunicatului, președintele APAH-RO, Marinela Debu.’Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenția factorilor decizionali asupra condiției pacientului hepatic din România, în context european și mondial’, se afirmă în comunicat.

APAH-RO solicită autorităților ‘elaborarea unei Strategii Naționale dedicată Hepatitelor și a unui Program Național dedicat hepatitelor virale’, ‘extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate și cu fibroză 2 și 3’, ‘accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați’ și ‘posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie’, mai precizează sursa citată. APAH-RO anunță că activitățile dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfășura în următoarele locații: 27, 28 iulie — Alexandria (Piața centrală, intervalul orar 9,00 — 12,00); Iași (Parcul Copou, intervalul orar 15.00-19.00); 27 iulie — Cluj-Napoca; 28 iulie — București (Parcul IOR — intervalul orar 15,00-19,00), Brașov (Piața Sfatului, intervalul orar 15,00-19,00). În cadrul acțiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândește un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle și să afle informații despre hepatitele virale și nonvirale cu ajutorul voluntarilor și a materialelor informative care vor fi împărțite. APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la inițiativa unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul ‘Pentru drepturile tale!’, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament. PAH-RO solicită o strategie națională și un program național pentru hepatite

back to top