Traficanti din Romania, dispusi să vanda arme cumparatorilor din Europa Occidentala

Mai mulți jurnaliști de investigație de la Sky News au venit în România pentru a se întâlni cu traficanți dispuși să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală, relatează postul de televiziune britanic.

 

În contextul în care serviciile de securitate britanice au avertizat în legătură cu riscul comiterii în Marea Britanie a unor atentate precum cele de la Paris, jurnaliștii Sky News au aflat de la bandele de criminalitate organizată est-europene că în ultimii doi ani cererea primită din Europa pentru armament a explodat și că aceste bande vor furniza arme oricui. ”Analiștii în domeniul securității susțin că celulele teroriste islamiste și atacatorii de tipul ‘lup singuratic’ iau acum în calcul achiziționarea de arme automate drept cea mai bună modalitate de a comite crime în masă în locuri publice. Granițele deschise ale Europei înseamnă acum că arme precum pistolul-mitralieră AK-47 pot fi ușor livrate cumpărătorilor din Europa Occidentală”, notează în continuare Sky News. Pistolul-mitralieră AK-47 este cea mai cerută armă, una rar folosită de infractorii obișnuiți, după cum au mărturisit traficanții de arme contactați de jurnaliștii britanici.

După luni de negocieri, Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun. ”Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.”Le aducem din Ucraina împreună cu muniția, cât de multe doriți”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanți de arme. Acesta a precizat că banda lui se ocupă doar de arme de foc, dar are legături strânse cu altă bandă, specializată în armament greu, grenade și mine. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici erau și puști cu lunetă, de ultimă generație. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr. Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație,notează Sky News. Reveniți la Londra, jurnaliștii Sky News au arătat înregistrările video din România unor ofițeri din cadrul National Crime Agency (NCA), care au confirmat că tipul de arme, locul întâlnirii (cu traficanții români) și prețurile discutate erau în concordanță cu informațiile NCA. ”Armele provin adesea din apropierea unor zone de conflict precum Ucraina, așa cum este cazul locului întâlnirii dumneavoastră”, le-a spus jurnaliștilor Ian Cruxton, director în cadrul NCA pentru combaterea criminalității organizate.

back to top